16.1 C
De Bilt

De knop om: Dordrecht doet het licht uit

Van 24 tot en met 30 oktober zet Dordrecht de knop om en staan het Dordtse Stadhuis en de Grote Kerk in het donker. Op 24 oktober om 19.30 uur zet Tanja de Jonge, wethouder Duurzaamheid, Klimaat, Energie & Milieu, bij het Stadhuis ‘de knop om’. Zo schakelt zij het buitenlicht uit van het Stadhuis en de Grote Kerk. Dordrecht sluit hiermee aan bij de landelijke overheidscampagne ‘Zet Ook de Knop Om’.

De knop om

De campagne ‘Zet Ook de Knop Om’ moet burgers bewust maken van het nut van energiebesparing. Deze campagne van de Rijksoverheid loopt van 17 tot en met 30 oktober. In die periode vinden er energiebesparende acties plaats in de 44 grootste steden. Zoals het uitdoen van het licht bij belangrijke gebouwen.

Energie besparen

Dordrecht doet graag mee met deze landelijke actie. Want energie besparing heeft in Dordrecht de hoogste prioriteit. Wethouder Tanja de Jonge: “Door de hoge energieprijzen en de huidige staat van ons milieu, is het van groot belang om energie te besparen. In 2040 willen we als gemeente energie- en klimaatneutraal zijn. Dit kunnen we alleen bereiken als iedereen meedoet. En de inwoners kunnen zo ook hun energierekening verlagen.” Dordrecht startte zelf eind vorig jaar de campagne Slim Energie Besparen. Hiermee helpt de gemeente haar inwoners met raad en daad om hun huis energiezuiniger te maken.

Eigen gebouwen

Het uitdoen van de (al energiezuinige) verlichting van het Stadhuis en de Grote Kerk is vooral symbolisch. Maar de gemeente Dordrecht werkt aan een plan om blijvend energie te besparen in de eigen gebouwen. Door een nieuw energiecontract moet ook de gemeente veel meer voor energie betalen. Het doel is om 20 procent minder energie te gebruiken. Dit verlaagt de kosten. Ook zijn we minder afhankelijk van gas uit Rusland én het is beter voor het klimaat. Energie besparen kan bijvoorbeeld door het verlagen van de temperatuur in de gebouwen. Of door het sluiten van ruimtes die niet of nauwelijks worden gebruikt.

Meer informatie

Meer informatie over de beide campagnes is te vinden op www.zetookdeknopom.nl en
www.slimenergiebesparendordrecht.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio