10.4 C
De Bilt

Dordrecht inspireert met pilots klimaatadaptatie Ondertekening intentieverklaring Nature Based Solutions

Wethouder Piet Sleeking heeft namens de gemeente Dordrecht de intentieverklaring Nature Based Solutions ondertekend. Nature Based Solutions (NBS) bieden een uitgelezen kans om klimaatbestendigheid te vergroten én de waarden van natuur in ons dagelijks leven te benutten. De andere ondertekenaars zijn de gemeente Eindhoven, waterschap De Dommel, Staatsbosbeheer, Ecoshape en VHG, de branchevereniging voor ondernemers in het groen. De eerste pilotprojecten worden gerealiseerd in Dordrecht en Eindhoven. Het is de bedoeling dat de partners met deze projecten andere steden inspireren.

De ondertekening vond plaats op donderdag 28 oktober tijdens de landelijke bijeenkomst City Deal Klimaatadaptatie in Dordrecht. De gemeente tekende in maart 2016 de City Deal Klimaatadaptatie. Dordrecht wil in 2035 klimaatbestendig zijn. De gemeente werkt daar op verschillende manieren aan. Zo hebben we een stresstest uitgevoerd voor klimaatextremen. Met de intentieverklaring NBS zetten we een volgende stap in de richting van een klimaatbestendige stad.

Ambitie Dordrecht
Dordrecht spreekt in de intentieverklaring de ambitie uit om de Biesbosch te verbinden met parken en waterlopen in de stad. Zo ontstaat er een robuust ‘groenblauw’ netwerk. Dit netwerk versterkt de stedelijke waterhuishouding en bedient zoveel mogelijk inwoners, als een ‘nutsvoorziening’ vergelijkbaar met bijvoorbeeld de aansluiting op het energie- of OV-netwerk. Andere projecten zijn de herontwikkeling van het stationsgebied, de verbinding tussen Wielwijkpark en het Admiraalsplein in Wielwijk en de aanpak van de wateroverlast in Sterrenburgpark

Nature Based Solutions
Binnen de werkgroep NBS heeft Dordrecht een coördinerende en uitvoerende rol. Eindhoven doet de uitvoering voor hun pilotproject. Ecoshape, Staatsbosbeheer, waterschap Dommel en VHG dragen bij met expertise en verspreiden de opgedane kennis via hun netwerken. Samen zorgen de partijen voor een ‘living lab’ dat openstaat voor deelname van andere partijen, zoveel mogelijk gericht op de lokale omgeving, zoals ondernemers, natuurverenigingen, onderwijs, woningcorporaties of bewonersgroepen.

Website
Er gebeurt heel veel op het vlak van water in Dordrecht. De website www.onswaterindordrecht.nl wordt het platform waar we breed informeren en krachten bundelen met partners, kennisinstellingen, overheden, ondernemers en inwoners. De vernieuwde site is vandaag live gegaan. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de upgrade van de site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio