15.8 C
De Bilt

Dordrecht vervangt pollers door handhaving met camera’s

Dordrecht – De automatische paaltjes (pollers) verdwijnen uit de Dordtse binnenstad. Vanaf vandaag, woensdag 1 juli, controleert de gemeente met camera’s of passerende voertuigen het autoluwe gebied in mogen. Dankzij de camera’s is de handhaving 100%. Bovendien behoren ongelukken met pollers in de binnenstad tot het verleden.

Camera’s

Het systeem werkt als volgt. De camera leest het kenteken van elk voertuig, dus ook bijvoorbeeld motoren. Heeft het kenteken een ontheffing om het gebied in te rijden? Dan gebeurt er niets. Komt het kenteken niet voor in het systeem? Dan ontvangt de eigenaar de 1e keer een brief met waarschuwing. De volgende keer volgt een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau. De opbrengst van de boetes gaat naar het Rijk, niet naar de gemeente.

Technische vervanging

Alleen de manier van handhaven wijzigt op 1 juli. Het beleid verandert vooralsnog niet. De camera’s hangen op dezelfde plekken als waar de pollers stonden. Ook blijven de venstertijden bestaan. Dit houdt in dat verkeer dat in de binnenstad moet zijn op een aantal momenten vrij kan doorrijden bij de Visstraat en Kolfstraat.

Visstraat

Tijdelijk is de venstertijd bij de Visstraat aangepast. Dit betekent dat verkeer zonder ontheffing daar tussen 11.00 – 00.00 uur niet kan doorrijden. Veel eigenaren van restaurants en cafés hebben hun terras uitgebreid. Soms op een deel van de rijweg. We willen voorkomen dat daar veel verkeer langsrijdt. Hoe lang dit zo blijft, hangt af van de duur van de coronamaatregelen.

Ontheffing ook voor 1 dag

Bewoners en ondernemers kunnen een permanente ontheffing voor een jaar aanvragen. Dit geldt ook voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart. Belangrijk is dat altijd het juiste kenteken in het systeem van de gemeente staat. Dit is eenvoudig online te regelen via het Digitaal Loket.
Het is ook mogelijk om een ontheffing voor 1 dag aan te vragen. Aanvragen gaat via het Digitaal Loket en DigiD of EHerkenning. Het is mogelijk om de ontheffing achteraf aan te vragen. Dit kan tot 23.59 uur op dezelfde dag dat iemand het gebied is binnengereden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio