10.2 C
De Bilt

Gemeente Sliedrecht vraagt Rijk om hulp bij aardgasvrij maken van woningen

De gemeente Sliedrecht heeft in 2018 subsidie van het Rijk gekregen om in Sliedrecht-Oost bestaande woningen aardgasvrij te maken. Mede door de enorme prijsstijgingen in de energie- en bouwsector staat de financiering hiervan nu onder druk. De gemeente heeft – namens 22 andere gemeenten – een oproep aan het Rijk gedaan om bij te springen.

Een aantal woningeigenaren in Sliedrecht-Oost heeft het afgelopen jaar besloten om hun woning aardgasvrij te maken en over te willen stappen op het warmtenet van HVC. Het overgrote deel van de kosten wordt betaald met de rijkssubsidie van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Zij betalen een eigen bijdrage van € 2.000 of – als zij al inductie koken – € 500.

Subsidieregeling niet kostendekkend

De kosten van de aansluiting van de woningen op het warmtenet en de werkzaamheden in de woning zijn fors hoger dan bij de start van het project was begroot. Hierdoor is de subsidieregeling onvoldoende om alle kosten te dekken. De gemeente onderzoekt – samen met HVC en andere bouwpartners – hoe de aansluiting van de woningen op het warmtenet toch door kan gaan. In een brief (zie bijlage) is vandaag aan Minister De Jonge gevraagd om het subsidiebedrag te corrigeren voor inflatie of om meer subsidie te geven.

Interesse voor warmtenet in gemeente Sliedrecht groeit

“Juist nu meer bewoners laten weten hun woning op het warmtenet te willen aansluiten, zet de gemeente alles op alles om verder te kunnen. Verduurzaming van onze woningen staat hoog op de agenda”, aldus Ton Spek, wethouder Wonen en Duurzaamheid. Vast staat dat de eerste vijf particuliere woningen in De Horst – naar verwachting vóór de herfst van 2023 – worden aangesloten op het warmtenet. Bij de Vogelenzang heeft meer dan de helft van de woningeigenaren interesse voor het warmtenet. Ook de Vereniging van Eigenaren van Sperwerstraat 1-80 heeft aangegeven de stap naar het warmtenet te willen maken. Van Tablis Wonen zijn de eerste 1.000 woningen al aangesloten.

Fors minder CO₂-uitstoot

Het warmtenet draait tijdelijk nog op aardgas, maar maakt in 2023/2024 de overstap naar de warmte die vrijkomt bij slibverbranding en – waarschijnlijk vanaf 2027 – naar aardwarmte. De uitstoot van CO₂ moet in de periode 2022-2025 minimaal 76% minder lager zijn ten opzichte van het gebruik van cv-ketels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio