14 C
De Bilt
dinsdag, 28 juni 2022

Inzameling huishoudelijk afval verandert vanaf maandag 29 maart

Dordrecht – Vanaf maandag 29 maart wijzigt de inzameling van huishoudelijk afval in Dordrecht. Het gaat om het ophalen van plastic, blik en drinkpakken, gft en etensresten en restafval. De veranderingen die volgende week ingaan stimuleren het scheiden van grondstoffen en ontmoedigen het weggooien van restafval. Door de hoeveelheid restafval in Dordrecht te verminderen blijven de afvalkosten beheersbaar en voorkomen we dat bruikbare grondstoffen in de verbrandingsoven belanden.

Inzameling

Meer dan driekwart van het restafval in Dordrecht bestaat uit materialen die we opnieuw kunnen gebruiken. Door afval thuis goed te scheiden blijft er veel minder restafval over om te verbranden. Dat is goed voor het milieu. Bovendien kost het verbranden van restafval steeds meer geld. Door de hoeveelheid restafval omlaag te brengen blijven de kosten, en dus de afvalstoffenheffing, beheersbaar.

Maatregelen

Om dat voor elkaar te krijgen heeft de gemeenteraad besloten maatregelen te nemen voor een betere inzameling. Zodat we in Dordrecht minder restafval weggooien en meer grondstoffen inzamelen.

De maatregelen zijn

De doorzichtige zakken voor plastic, blik en drinkpakken worden elke week opgehaald. Inwoners van Dubbeldam en Stadspolders die een tuin hebben, hebben hiervoor een bak aan huis gekregen. Deze wordt 1x in de 2 weken geleegd. Ruim 85% van deze wijkbewoners heeft deze bak geaccepteerd. Het legen van de groene bak voor gft en etensresten blijft 1x in de 2 weken. In de zomermaanden juni, juli en augustus gebeurt dit elke week. Het ophalen van de bak aan huis voor restafval gaat naar 1x in de 4 weken.

Vanaf 3 mei kost de inzameling van grof restafval € 20,- per afspraak. Het laten ophalen van elektrische apparaten, kringloopmeubelen, takken en snoeiafval blijft gratis.

Brief over de veranderingen

Inwoners zijn op diverse manieren geïnformeerd over de veranderingen. Zo heeft elk huishouden één of meer brieven ontvangen over de wijzigingen voor hun situatie. Daarnaast zijn zowel website, social media als de huis-aan-huis krant uitgebreid ingezet.

Ervaring

Wethouder Rik van der Linden: “Veel inwoners moeten wennen aan de nieuwe maatregelen rond inzameling, merken we uit de reacties. Dat begrijp ik. Als je nu regelmatig een volle restafvalbak hebt, dan is het lastig voor te stellen dat je het kunt redden met 1x in de 4 weken legen. En toch is dat heel vaak zo. Ik spreek uit ervaring. In voorbereiding op het nieuwe beleid heb ik met mijn gezin meegedaan aan een proef om 100 dagen al het afval zo goed mogelijk te scheiden. Ik was verbaasd hoe weinig restafval we overhielden in ons gezin met 4 kinderen. En als het ons gelukt is, lukt het andere Dordtenaren ook.”

Maatwerk

Voor huishoudens die (tijdelijk) veel luierafval of incontinentiemateriaal hebben, zijn er oplossingen op maat. Er zijn inmiddels zo’n 300 maatwerkverzoeken in behandeling. Met deze inwoners wordt gekeken naar de beste oplossing voor hun situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio