9 C
De Bilt

Juno Rissema nieuwe Stadsdichter van Dordrecht

Dordrecht – Juno Rissema mag zich de komende twee jaar Stadsdichter van Dordrecht noemen. Dit is woensdag bekend gemaakt in een speciale uitzending van RTV Dordrecht. De jury heeft de 33-jarige gekozen uit 16 kandidaten, van wie er drie doorgingen naar de laatste ronde. Het college van burgemeester en wethouders zal Juno Rissema officieel benoemen tot stadsdichter. De jury prijst Juno Rissema om zijn vernieuwende aanpak, door de crossovers met beeldende kunst en muziek. ,,Die creatieve eenheid van vorm en inhoud verrijkt de mededeling die hij in zijn gedicht doet en wijst op een nieuwe ruimte waar poëzie in kan gedijen”, aldus de jury.

Kandidaten

De andere twee geselecteerde kandidaten voor de functie Stadsdichter waren Kees Klok en Peter M. van der Linden. De onafhankelijke jury voor de stadsdichter bestond uit voorzitter Ankie Kesseler (Directeur Bibliotheek Aanzet), Sjoerd van Lee (Popcentrale) en Anne Vegter (voormalig Dichter des Vaderlands). Zij hebben de drie inzendingen beoordeeld op kwaliteit van de gedichten, binding met de stad, performance en authenticiteit.

Vernieuwing met Juno Rissema

De jury heeft lang gesproken over de drie inzendingen. ,,Door de uiteenlopende stijlen, gedichten en performances hebben ze het de jury zeker niet makkelijk gemaakt. De jury is unaniem tot de keuze gekomen. De jury heeft ervoor gekozen om in te zetten op vernieuwing, om zowel de stad Dordrecht als het stadsdichterschap een nieuwe weg te laten inslaan.”

Prikkelen

,,Juno kiest voor een nieuwe vorm, waarin gedicht, vorm en performance een geheel vormen. Deze vorm levert bij de jury hoge verwachtingen op. Juno is niet alleen dichter, maar ook kunstenaar. Juno heeft bij deze opdracht ‘800 jaar Dordrecht’ de beste performance laten zien en zijn gedicht hiermee naar een hoger niveau getild. Juno weet de Dordtenaren te verrassen, te prikkelen en een jongere doelgroep te bereiken.”

Nachtburgemeester

Juno Rissema (33) begon al op 12-jarige leeftijd met het schrijven gedichten en verhalen. Sinds 2013 is hij nachtburgemeester van Dordrecht. Zijn werk als barbier gaf hij onlangs op om meer tijd te kunnen besteden aan zijn band Het Gezelschap. Het Gezelschap werd in 2019 op het Dordtse Popgala uitgeroepen tot beste nieuwkomer. In 2019 verscheen zijn dichtbundel ‘Het Zwarte Schaap’.

Felicitatie​

Het was de bedoeling om de stadsdichter te kiezen op een bijeenkomst met publiek, waar de kandidaten hun gedicht zouden voordragen. Vanwege de Corona-crisis is gekozen om dit per video te doen, in samenwerking met RTV Dordrecht. Wethouder Piet Sleeking heeft Juno Rissema felicitaties overgebracht. De stadsdichter moet minstens 8 producties per jaar leveren. ,,Juist in deze bijzondere tijd kan kunst ook een belangrijke rol vervullen. Dichters kunnen mensen op een heel eigen manier bereiken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio