13.6 C
De Bilt

Leerlingen basisscholen Molenlanden proeven aan techniek

De groep 7 leerlingen van vier basisscholen uit Noordeloos, Giessenburg, Hoogblokland en Hoornaar brachten op woensdag 24 mei een bezoek aan lokale bedrijven tijdens de Techniekroute. Voor deze scholen was het de tweede keer dat gemeente Molenlanden deze route organiseerde. Leerlingen ervaren tijdens de lokale bedrijfsbezoeken wat werken in techniek inhoudt. Dit doen ze vooral door zelf aan de slag te gaan.

Techniekroutes door heel Molenlanden voor basisscholen

Gemeente Molenlanden startte de Techniekroute in 2016 in Nieuw-Lekkerland. In de jaren erna volgde ook de andere kernen, totdat in 2019 alle basisscholen in Molenlanden deelnamen aan het initiatief. Vanwege de coronapandemie kon de Techniekroute een aantal jaar niet doorgaan. Ook blijkt het voor steeds meer bedrijven lastig om tijd en ruimte vrij te maken voor de leerlingen. Gelukkig meldden er dit jaar voldoende bedrijven in de directe omgeving aan. Waaronder ook vier nieuwe bedrijven uit Giessenburg en Schelluinen-West.

Een actieve ochtend met veel diversiteit

De deelnemende bedrijven gaven een mooi beeld van de diversiteit aan bedrijvigheid in de gemeente en boden de leerlingen van de basisscholen een actief programma. Bij Debion in Giessenburg leerden de kinderen alles over de werking van zonne-energie en zonnepalen. Zij zetten vervolgens in twee teams een zonnepanelen installatie in elkaar. Bij van de Giessen metaal maakten de leerlingen een metalen sleutelhanger met de eerste letter van hun naam.

Bij Foreco Houtconstructies, Dekker Kozijnprojecten en aannemersbedrijf Wallaard in Noordeloos stond het werken met hout centraal. Na een korte presentatie van het bedrijf en een rondleiding, mochten ook hier de leerlingen zelf aan de slag. Bij Foreco en Wallaard maakten de kinderen een vogelhuisje, al dan niet voorzien van een groen dak voor de biodiversiteit. Het bezoek bij Wallaard werd afgesloten met een dode hoek les bij de vrachtwagen.

Bij Dekker Kozijnprojecten maakten de kinderen een houten krijthuisje en mochten ze emmers water verplaatsen met een kraan. Bij Hoogwerkservice in Schelluinen zocht de jeugd het hoger op. Veilig gezekerd gingen zij in een hoogwerker tot 27 meter hoogte. En ook hier mochten ze een kraan bedienen. De leerlingen stelden volop vragen tijdens de rondleiding. Ook de buren van MICCS en Metagro stelden hun deuren open voor de Techniekroute. Hier werd onder andere het productieproces inzichtelijk gemaakt van cabines.

Bij Ebi bedrijfswageninrichting maakten de leerlingen een miniatuur ladenblok. De Kuiper Groep liet de leerlingen spijkerpoepen, maar dan in een kraantje. Ook namen ze een kijkje in de vrachtwagen.

Aan de enthousiaste reacties van de leerlingen, leerkrachten en begeleiders te horen was het weer een zeer geslaagde ochtend, met een mooi inkijkje in de techniek.

Dit schooljaar nog één Techniekroute

Op woensdag 7 juni staat de laatste Techniekroute van dit schooljaar gepland in Molenlanden. Dan is het de beurt aan de basisscholen uit Streefkerk, Goudriaan, Groot-Ammers en Nieuwpoort/Langerak. Bedrijven die meer willen weten over de Techniekroutes, of zich willen aanmelden, kunnen contact opnemen met Louisa Broens, accountmanager bedrijven van gemeente Molenlanden via: 06-46884538 of ondernemersloket@jouwgemeente.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio