15.8 C
De Bilt

Natuureiland Sophiapolder vestigt record

Hendrik-Ido-Ambacht – Halverwege juni zijn door vogelkenners van Natuurvereniging IJsselmonde, in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, de kolonievogels op natuureiland Sophiapolder geïnventariseerd. Naast het tellen werden jongen die groot genoeg waren, geringd. Na een ochtend van genieten en veel ontdekkingen, blijkt Natuureiland Sophiapolder weer een groot succes voor de kolonievogels.

Bij aankomst op het natuureiland is de ontvangst luidruchtig door tientallen stormmeeuwen, visdieven en kluten. Op het schelpenstrandje, dat mede mogelijk gemaakt is door sponsoring, worden tientallen nesten met eieren en jonge kuikens van visdieven geteld. Ook lopen al wat grotere kuikens rond die worden geringd. Het totaal ligt op ongeveer 35 paar. “Een record,” zegt Menno van Lopik, regiobeheerder Eilanden van het Zuid-Hollands Landschap. “We zijn erg tevreden over de resultaten van het broedeiland, veel vogels krijgen hierdoor een mooie kans om te broeden in dit vogelparadijs.”

Ook een kluut heeft met succes gebroed, een aantal kuikens van hooguit enkele dagen oud wordt geteld. Stormmeeuwen voelen zich ook erg thuis op het eiland, meerdere paren broeden al jaren over de hele breedte van de dijk. Een erg leuke verrassing is de ontdekking van een zilvermeeuw: een nieuwe broedvogel voor de Sophiapolder. Kleine mantelmeeuwen, waarvan de afgelopen jaren enkelingen op het eiland broedden, zijn niet gesignaleerd. Tot slot tonen twee paartjes scholeksters trots hun kroost.

Bij vertrek worden gelukwensen uitgesproken naar de trotse ouders. Ze hebben komende weken de zware taak om al het jonge grut de lucht in te krijgen.

Op kraamvisite naar het natuureiland?

Tot en met oktober vaart de veerpont je gratis over op woensdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het vertrek is van de Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Ambacht waar je ook kan parkeren. Bij dichte mist of onweer vaart de pont niet. Honden en fietsen mogen niet mee. Vergeet je verrekijker niet! Meer informatie over Natuureiland Sophiapolder vind je op www.zhl.nl/sophiapolder

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio