Ook zonder afspraak vaccineren in Dordrecht

Dordrecht – Van maandag 19 juli tot en met vrijdag 23 juli kan iedereen in Dordrecht -die nog niet gevaccineerd is- zonder afspraak op twee locaties een prik tegen corona krijgen. In deze week staat een vaccinatie-unit van de GGD ZHZ in de Bosboom-Toussaintstraat en op het Energieplein.

Vaccinatie belangrijk

Bijna alle leeftijdsgroepen hebben inmiddels een uitnodiging voor een coronavaccinatie ontvangen. De komende tijd kunnen zij hun eerste en/of tweede vaccinatie krijgen op één van de vaccinatielocaties van de GGD. De GGD ZHZ zet daarnaast in op een meer wijkgerichte aanpak in wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft. Het belangrijkste doel is dat mensen goed geïnformeerd zijn en dat de vaccinatiegraad verder omhoog gaat.

Wijkgerichte aanpak – ook zonder afspraak welkom

Er is gekozen voor priklocaties in de wijken Krispijn en Noordflank. Uit signalen blijkt dat mensen in deze buurten door omstandigheden moeite hebben of niet in de gelegenheid zijn geweest om een afspraak te maken voor vaccinatie. Dit kan te maken hebben met het niet (goed) begrijpen van de informatie en/of met de afstand tot de vaccinatielocatie.

Goede informatie belangrijk

Als mensen niet goed geïnformeerd zijn, maken ze sneller een keuze om geen vaccin te nemen. Het geven van informatie over de coronavaccinatie is dan ook een belangrijk onderdeel van de wijkgerichte aanpak. Met de vaccinatie-unit in de wijk krijgen zij de kans om op een eenvoudige manier hun vragen te stellen en een vaccinatie te halen.

Priklocaties in Krispijn en Noordflank

De GGD plaatst een mobiele vaccinatie-unit in de Bosboom-Toussaintstraat 62 (tegenover de Buitenwacht). Deze unit staat daar van maandag 19 juli tot en met woensdag 21 juli tussen 12.00 uur en 20.00 uur.
Op donderdag 22 en vrijdag 23 juli staat de vaccinatie-unit op het Energieplein tussen 12.00 uur en 20.00 uur.
Dordtenaren kunnen zich daar zonder afspraak melden voor informatie en voor een coronavaccinatie. Er zijn vanuit de GGD onder andere (meertalige) voorlichters, medisch- en administratief personeel aanwezig.

Zo makkelijk mogelijk

Wethouder Rik van der Linden (Gezondheid): “Vaccinatie is dé uitweg uit de coronacrisis. Met deze prikbus maken we het mensen zo makkelijk mogelijk om een prik te halen. Maar ook met vragen over vaccineren kun je hier terecht. Als gemeente, GGD en andere betrokken organisaties willen we de drempel zo laag mogelijk maken. We kiezen daarbij voor buurten waar inwoners minder snel een officiële afspraak lijken te maken. Maar iedereen is welkom! We informeren zo breed mogelijk, bijvoorbeeld met flyers, via kranten en via social media. Ons gezamenlijk doel is zoveel mogelijk gevaccineerde, en dus goed beschermde, inwoners.”

Test- en vaccinatiecapaciteit GGD ZHZ

De GGD ZHZ gaat de komende tijd bekijken hoe de test- en vaccinatiecapaciteit in de regio Zuid Holland Zuid ingericht moet worden. De sporthallen die nu in gebruik zijn, worden weer voor de oorspronkelijke doeleinden gebruikt. Daarbij komt dat het aantal vaccinaties nu langzaam terugloopt. Echter, de GGD wil snel en weerbaar blijven reageren op de ontwikkelingen en waar nodig doorbouwen. Daarom zoekt de GGD ZHZ naar geschikte efficiënte (XL) locaties in de regio, in combinatie met wijkgerichte aanpakken, zoals de mobiele vaccinatie-unit.

In de afgelopen twee weken heeft in de gemeente Zwijndrecht een pilot gedraaid met wijkgericht informeren en vaccineren. Deze pilot bleek zeer succesvol. Wijkbewoners hebben in grote getale gebruik gemaakt van de mogelijkheid zich zonder afspraak te laten vaccineren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio