15.6 C
De Bilt

Overdracht Crossline monument prachtige Sliedrechtse traditie

Leerlingen van groep 8 van basisschool Henri Dunant hebben op woensdag 17 april het Crossline monument in Sliedrecht overgedragen aan de leerlingen van groep 7. Dankzij deze traditie blijft dit herdenkingsmonument in goede staat en worden de verhalen over de dappere Liniecrossers doorverteld.

Burgemeester Jan de Vries één van de sprekers bij overdracht Crossline monument

“Wij zijn trots op de Sliedrechtse liniecrossers. Dat waren bijvoorbeeld Koos Meijer, Jan Visser en Co Bakker. Koos Meijer maakte 29 overtochten. Jan Visser doorkruiste maar liefst 37 keer de frontlinie en Co Bakker volbracht in totaal 25 van deze levensgevaarlijke crossings. Zij zetten hun levens aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op het spel om een brug te slaan tussen het reeds bevrijde deel van Nederland en gebieden die nog bezet waren door de Duitsers.

Het is belangrijk om bij deze heldendaden stil te staan. Ik ben er als burgemeester van Sliedrecht trots op dat de Henri Dunant School het Crossline monument al bijna veertig jaar adopteert. Door jullie adoptie blijft dit monument in goede staat en voor iedereen in Sliedrecht zichtbaar. Die zichtbaarheid is zo ontzettend belangrijk om het verhaal over de Liniecrossers door te vertellen.”

Adoptie Crossline monument
Adoptie Crossline monument – Foto: Richard van Hoek

Onderduikers in de bakkerij

Ook interim directeur Willem Jan van Keulen van basisschool Henri Dunant hield een toespraak. “Mijn opa was bakker. In de bakkerij werd het meel door de Duitsers aangevoerd en hij moest brood bakken voor de Duitsers. Maar wat de Duitsers niet wisten was dat onder de bakkerij, in de kelder, meerdere onderduikers zaten. En dat mijn opa van iedere zak meel een deel liet verdwijnen en verving door zand om zo voor de onderduikers brood te kunnen blijven bakken.

Deze onderduikers hebben voor een groot deel de oorlog kunnen overleven en zo na de oorlog in vrijheid door te kunnen leven. Die vrijheid, die voor ons, vandaag de dag, zo gewoon is hebben wij te danken aan de helden van toen. Helden zoals, ik later pas begreep, mijn opa ook was. Wij zijn de naoorlogse generatie die verantwoordelijk is om de verhalen te blijven vertellen. Om te vertellen over de dromen die onze voorouders hadden, om te vertellen over onze dromen voor onze kinderen. Zodat zij, op hun beurt, als ze later groot zijn, deze weer kunnen doorvertellen aan de volgende generatie.”

Daarna droegen de leerlingen van de Henri Dunant zelfgeschreven gedichten voor en werden kransen en bloemen bij het monument gelegd. Er werd afgesloten met een erewacht en saluut.

Over het Crossline monument

Het Crossline monument aan het Albrechtplein is geplaatst om het werk van de Sliedrechtse crossers en de verzetsgroep Albrecht, die de vijandige linies vice versa doorkruisten voor informatie en diensten tijdens de Duitse bezetting, in levende herinnering te bewaren. Het monument is gemaakt door beeldhouwer Hans Bayens (1924-2003) die dit jaar 100 jaar zou zijn geworden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio