13.9 C
De Bilt

Proeftuin tegen kastanjebloedingsziekte in Dordrecht

Dordrecht – Vandaag is de Gemeente Dordrecht begonnen met de aanleg van een kastanjebomentuin aan de Maasstraat, langs het Wantij. Met deze proeftuin wil de gemeente Dordrecht ervaring opdoen met verschillende soorten paardenkastanjes. Zo hoopt de gemeente een soort te ontdekken die beter bestand is tegen de kastanjebloedingsziekte. De ervaring uit de kastanjebomentuin aan de Maasstraat gebruikt de gemeente om later op andere plekken in de stad kastanjes te planten die beter bestand zijn tegen de boomziekte. Die kennis wordt gedeeld met andere gemeenten, maar ook met kwekers en groenvoorzieners.

Kastanjearboretum als proeftuin

Een arboretum is een verzameling van bomen. Het kastanjearboretum wordt een proeftuin om ervaring op te doen met verschillende soorten paardenkastanjes. De gemeente heeft in Dordrecht veel kastanjebomen moeten weghalen omdat ze waren aangetast door de kastanjebloedingsziekte. De veel aangeplante witte paardenkastanje (Latijnse naam: Aesculus hippocastanum) is heel gevoelig voor deze ziekte. Ook aan de Maasstraat moesten kastanjes vervangen worden. En er zullen nog meer volgen. De nieuwe kastanjes komen in het gras te staan langs de Maasstraat. Er komen in totaal 49 bomen en struiken. Er komen bordjes met informatie over het arboretum en over de bomen zelf. Op deze manier kunnen liefhebbers van bomen en van de natuur een leuke en leerzame route lopen op een mooi plekje in de stad, langs het Wantij.

Nationale Boomfeestdag verplaatst

Het was de bedoeling dat leerlingen van OBS Wantijschool samen met wethouder Marco Stam vandaag de eerste boom van de kastanjebomentuin zouden planten. Dat zou gebeuren in het kader van de Nationale Boomfeestdag. In verband met het coronavirus zijn de scholen gesloten. Ook de Nationale Boomfeestdag is verplaatst naar een later moment. Daarom zullen de gemeente en betrokken partijen op een later moment officieel stilstaan bij de komst van het kastanjearboretum.

Planning

De gemeente legt het kastanjearboretum in twee delen aan. Vandaag is de start met de eerste 20 bomen en grote struiken. Die zijn geplant in het deel tussen de Rijnstraat en de Markstraat, vlakbij OBS Wantijschool. Later dit voorjaar volgen er in dit gedeelte nog 7 bomen. In het najaar gaat de gemeente verder in het deel tussen de Rijnstraat en de Merwedestraat. Dan worden de overige 22 bomen geplant.

800 bomen

Het kastanjearboretum is onderdeel van de 800 bomen die de gemeente plant om 800 jaar Dordrecht te vieren. Eerder plantte de gemeente al 80 gratis Jubileumbomen op particulier terrein. Ook werd het eerste Tiny Forest aangelegd, het Krispijnbos aan de Nassauweg. Wij maken Dordt groen!

Wereldbomenstad

In februari werd Dordrecht erkend als Wereldbomenstad, als eerste Nederlandse stad. Het internationaal programma Tree Cities of the World huldigt steden over de hele wereld die voldoen aan de eisen op het gebied van zorg voor bomen in de stad. Andere steden die zich ‘Tree City of the World’ mogen noemen, zijn onder andere: New York, Toronto, Lissabon, Milaan, Glasgow, Lima en Nairobi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio