15.7 C
De Bilt

Project nieuwe Dordtse Biesbosch financieel gezond

Dordrecht – De natuurexploitatie van het project Nieuwe Dordtse Biesbosch is in maart 2018 geactualiseerd en is sluitend. Dit betekent dat het project gerealiseerd kan worden binnen de beschikbare middelen. In het weerstandsvermogen van de stad is het niet langer nodig een risico-reservering voor dit project op te nemen.

Wethouder Peter Heijkoop: “De Nieuwe Dordtse Biesbosch is een prachtige aanwinst voor onze stad. Het is een groot en complex project met vele betrokkenen en ik ben er trots op dat het project binnen het budget blijft.”

Nieuwe recreatie

Vanaf deze zomer zijn er nieuwe recreatiemogelijkheden in de Nieuwe Dordtse Biesbosch. De ontwikkeling van het gebied is dan zover gevorderd dat bezoekers kunnen fietsen, wandelen en genieten van de rust en ruimte in het buitengebied van Dordrecht.
De nieuwe vegetatie in de Nieuwe Dordtse Biesbosch is nog pril en bescheiden. Het duurt een paar jaar voordat het gebied ‘volwassen’ is. Na de aanleg van de laatste watergang die het landbouwgebied van het natuurgebied scheidt, wordt het waterpeil vanaf eind 2018 langzaam opgevoerd. Hierdoor kan natte natuur zich goed ontwikkelen.

Natte natuur

In de Noorderdiepzone ten zuiden van de Zeedijk en de Elzen Noord komen vooral waterplassen, rietvelden en natte graslanden. Dit trekt nieuwe diersoorten aan. Om het waterpeil te beheersen zijn in het plangebied duikers en dammen aangelegd. Rivierwater kan worden ingelaten via een hevel bij de Oosthaven.

Landbouwweg

Ook de Landbouwweg nadert zijn voltooiing. Na de zomer wordt deze opgeleverd. Hierdoor wordt de Wieldrechtsezeedijk van zwaar landbouwverkeer ontlast. Het kruispunt Wieldrechtsezeedijk-Rijksstraatweg is nog onderwerp van onderzoek. Het kruispunt wordt alvast wat verruimd door de vangrail te verplaatsen.

Natuur- en recreatiegebied

De Nieuwe Dordtse Biesbosch is een natuur – en recreatiegebied van 530 hectare op het eiland van Dordrecht. Het zorgt voor de ecologische verbinding tussen de Dordtse en de Sliedrechtse Biesbosch, de waterkwaliteit wordt verbeterd voor de landbouw en de stad. Het recreatieve netwerk wordt uitgebreid door de aanleg van nieuwe wandel-, fiets- en ruiterpaden.
Het project is een samenwerking tussen gemeente Dordrecht, het Waterschap Hollandse Delta, Parkschap Nationaal Park de Biesbosch en de Provincie Zuid-Holland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio