‘Sophiawoud’ eerste Tiny Forest in Hendrik-Ido-Ambacht

Midden in het Sophiapark is het eerste Tiny Forest (TF) in Hendrik-Ido-Ambacht verrezen. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het kleine bos heeft wel grootse aspiraties: de kinderen van De Wijngaard gaven het de naam ‘Sophiawoud’. Sowieso hebben de kinderen van de school een bijzondere band met het minibos. Ze hebben geholpen bij de aanleg, krijgen straks les in het buitenlokaal en kunnen er volop spelen.

Tiny Forest Rangers

De leerlingen van De Wijngaard hebben de komende jaren een bijzondere rol: zij worden Tiny Forest Rangers en beschermen en verzorgen het bos. Ze gaan onderzoek doen in het bos en leren er over de natuur door er zelf over te vertellen. Wethouder Ralph Lafleur is verheugd met de komst van de Tiny Forests: “In Ambacht hebben we een bijzondere band met groen en bomen. Hier kunnen kinderen al jong leren over de Nederlandse natuur. Bovendien is het een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én de mensen uit de buurt.

Eerste van drie

Het is de bedoeling dat Ambacht drie Forests gaat tellen. Op 9 december krijgt de buurt Kruiswiel een Tiny Forest dat gedeeld wordt door basisscholen Tweestroom en Villa Ambacht. De gemeente is nog op zoek naar een school die het derde minibosje wil adopteren. Geïnteresseerde scholen kunnen zich hiervoor aanmelden via de website van IVN Natuureducatie: www.ivn.nl/tinyforest/initiatiefnemer-worden

Verrassing: nóg een extra boom

Bij de aanleg van het TF werd de wethouder ook nog verrast door adjunct-directeur Marloes Tolsma van Omgevingsdienst OZHZ. Omdat OZHZ 10 jaar bestaat, bood zij de wethouder een cheque voor een extra boom in Hendrik-Ido-Ambacht.

De natuur dichterbij

IVN Natuureducatie wil dat elke buurt zijn eigen Tiny Forest krijgt, voor een wereld waarin contact tussen mens en natuur weer vanzelfsprekend is. Het planten van de minibossen gebeurt in samenwerking met IVN Natuureducatie en de gemeente, met een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio