14.5 C
De Bilt

Spirit zakt verder weg na verlies tegen Pelikaan: 1-2

Verslag door Eric de Vendt: Spirit is er zaterdag niet in geslaagd om de eerste stap uit de degradatiezorgen te zetten. Op eigen veld werd met 1-2 verloren van concurrent Pelikaan.

Spirit stond aan het begin van (voorlopig) 3 ‘tentamens’ om een basis te leggen voor de eindsprint voor behoud van de 2e klasse. Van de 5 ploegen die strijden om 1 veilige plek stonden er in maart 3 op het programma van Spirit: Pelikaan, Rijsoord en De Zwerver.

Concurrentie pakt wel punten

Of Spirit na dit verlies nog een herkansing krijgt, zal nog worden bezien. Cvv Zwervers (3-0 winst op IFC) en Rijsoord (2-0 winst op De Zwerver) pakten dit weekend wel de 3 punten en het verschil met de felbegeerde 8e plaats is nu 6 punten. Het hoogst haalbare lijkt nu de nacompetitie.

Spirit wel goed van start

Spirit ging goed van start. Pelikaan werd gedwongen om de verdedigende houding aan te nemen. Dat resulteerde al binnen 10 minuten op een aantal kansen. Anton de Koning zag zijn schot door de keeper gepareerd, waarna Daniel van der Zwan de bal terug gaf aan de rechtsback. Zijn voorzet kwam op het hoofd van Stefan Bitter. De kopbal belandde in de handen van de Zwijndrechtse doelman.

Na ruim een kwartier spelen kwam Spirit verdiend op voorsprong. Ruben de Vries zette de 1-0 op het scorebord.

Scherpte verdwijnt

Ondanks nog een aantal mogelijkheden waarbij de inzet van Daniel van der Zwan werd geblokt en Ruben Slooff voorlangs schoot, verminderde de scherpte bij Spirit. Misverstanden werden afgewisseld met volledig foute passes. De onzekerheid begon te overheersen, niet alleen bij Spirit, maar ook bij de tegenstander. Beide ploegen lieten met hun spelbeeld zien dat ze zich op de ranglijst in de gevarenzone begeven.

Na de thee

Na rust hadden de Ouderkerkers even een opleving. Een pass op Ruben Slooff werd door de uitkomende keeper totaal verkeerd ingeschat en leek de 2-0 in de maak. In plaats van zelf te schieten koos de aanvaller om de bal af te geven op Lukas Bos. Maar met 3 verdedigers om hem heen had de spits geen kans.

Eigen doelpunt

Na dit korte offensief begon Pelikaan meer grip te krijgen en zocht wat vaker het Ouderkerkse doel. Spirit werd gewaarschuwd na een schuiver op de paal. Een paar minuten later was het wel raak. Via een Spirit speler belandde de bal achter doelman Sean Luthart (1-1). Spirit kwam de klap niet te boven en zag dat de bezoekers de controle over de wedstrijd kregen. In de 66e minuut pakte de ploeg uit Zwijndrecht zelfs de voorsprong (1-2).

VAR momentje ingezoomd – Foto: René Bitter

Wel of niet over de doellijn

Spirit wisselde en probeerde het initiatief weer in handen te krijgen. Cruciaal moment was de 83e minuut. Uit een corner ontstond in een overvol doelgebied een scrimmage waarbij de bal wel of niet over de doellijn ging. De huidige VAR- en doellijn technologieën bij het betaalde voetbal hadden er aan te pas moeten komen. De scheidsrechter kon het van zijn positie nooit goed waarnemen en de clubgrensrechter zal altijd aangeven dat de bal niet over de lijn is geweest.

Ploeg mist ook het geluk aan haar zijde

Spirit begeeft zich op dit moment in de hoeken waar de klappen vallen en heeft ook bij deze situatie geen geluk. Want met daarna nog zo’n 10 minuten spelen kon er nog van alles gebeuren. Het gebeurde niet en Spirit verliest de wedstrijd. Natuurlijk niet alleen door dit moment. Het speelde grotendeels zonder vertrouwen en zonder scherpte.

De aankomende tijd zal de trainersstaf overwerk moeten leveren om het een en ander recht te zetten. Dinsdag volgt een bekerwedstrijd tegen 1e klasser BVCB, daarna 2 degradatiewedstrijden volgen tegen Rijsoord en De Zwerver. De laatst genoemde is de ploeg waarmee Spirit in eerste instantie de strijd aan moet gaan om rechtstreekse degradatie te ontlopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio