8 C
De Bilt

Terugdringen wapenbezit in Dordrecht

Dordrecht – Zowel landelijk als in Dordrecht signaleert de politie een toename van het wapenbezit. Dit is te merken aan het aantal (vuur)wapen gerelateerde incidenten. Ook jongeren, soms al op hele jonge leeftijd, dragen steeds vaker wapens zoals vuurwapens en messen. Dit gebeurt vaak door angst, verveling, geen toekomstperspectief of door groepsdruk.

Status en groepsdruk

Het dragen van een wapen geeft hen een gevoel van veiligheid en status. Komende maanden starten politie, justitie en gemeente met verschillende initiatieven om wapenbezit terug te dringen. Bij deze gezamenlijke aanpak is het preventief fouilleren een belangrijk onderdeel. Gemeente is regisseur; brengt partijen bij elkaar, stemt af en coördineert.

Preventief fouilleren op wapenbezit

De politie start in het najaar met het preventief fouilleren in zes Dordtse wijken. Het gaat dan om de wijken Centrum, Oud-Krispijn, Reeland, Crabbehof, Stadspolders en Sterrenburg. In deze wijken vinden de meeste incidenten met wapens plaats. Zo waren er bijvoorbeeld in het Centrum in ruim een half jaar tijd 36 incidenten waarbij een wapen in het spel was. De politie verwacht met de fouilleeracties het (vuur)wapenbezit en het gebruik ervan terug te dringen.

Integrale aanpak

Professionals signaleren een trend dat het steeds normaler wordt om wapens te dragen. Bij de integrale aanpak ligt de nadruk op jongeren en jongvolwassenen. De aanpak is een combinatie van maatregelen die het wapenbezit bij met name bij deze groep terugdringt of zelfs voorkomt. Zo zal het preventief fouilleren op straat mensen er toe bewegen geen wapens bij zich te dragen. En als er dan toch een wapen wordt gevonden, wordt dit ingenomen. Bij een vuurwapen wordt ook strafrechtelijk vervolgd. Er is een schoolagent op het Leerpark. Er zijn ook controles van aanwezigheid van messen en wapens in scholen, bijvoorbeeld door de controle van kluisjes.

Te vaak wapens in plaats van woorden

Burgemeester Wouter Kolff over het terugdringen van wapens onder jongeren: ‘Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in Dordrecht. Helaas zien we een toenemend aantal voorvallen waarbij wapens een rol spelen. Door preventief te fouilleren en een gezamenlijke aanpak met onder andere politie, justitie en Jongerenwerk spreken we met name jongeren aan op hun gedrag en brengen we het wapenbezit onder deze groep wat mij betreft met elkaar fors terug. Samen maken we Dordrecht veiliger.’

Intensiever en persoonlijk contact

Jongerenwerk gaat het contact met jongeren intensiveren om hen er toe te bewegen hun gedrag te veranderen. Zij zetten rolmodellen in om met vaardigheden en houding van jongeren aan de slag te gaan. Er vinden intensieve gesprekken plaats met ouders, er wordt gekeken naar zorg, begeleiding, onderwijs en werk. Jongerenwerk zet vooral in op het persoonlijk contact en het verbinden van jongeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio