11.8 C
De Bilt

Provincie Zuid-Holland – Wie dieren wil beschermen kijkt niet alleen naar de dieren zelf, maar vooral ook naar de omgeving waarin die dieren leven. Daarom wil GroenLinks dat de provincie haar soortenbeleid richt op het versterken van de Zuid-Hollandse ecosystemen. Én er voor zorgt dat de bebouwde omgeving en het boerenland dier- en plantvriendelijk is.

Statenlid Ariëtte Kasbergen: “We zijn nu vaak bezig met het beschermen van de ene diersoort, en het bestrijden van de andere diersoort. Maar de natuur is niet in hokjes opgedeeld. Als je de ene soort beschermt maar ondertussen de natuurlijke voedingsbronnen ervan beschadigt, dan schiet je er weinig mee op.”

Versterken ecosystemen

Het versterken van ecosystemen kan voorkomen dat diersoorten uitsterven, maar het werkt ook de andere kant op. Als de natuur in balans is kunnen populaties niet meer ongebreideld groeien omdat er dan genoeg natuurlijke vijanden in de buurt zijn.  “Door te investeren in een evenwichtige natuur, voorkom je aan de voorkant extremen. Dan hoef je dus ook geen dieren af te schieten of te bestrijden. Dat is beter voor de dieren en beter voor de natuur. En bovendien is het een veel betere besteding van ons belastinggeld.”

Het is ook van belang dat natuur en mens in balans zijn. Zuid-Holland kent veel landbouwgronden en bebouwde gebieden. “Het is vaak heel eenvoudig om die zo in te richten dat de dieren er ook kunnen blijven leven. Kieren en gaten voor vleermuizen of zwaluwen zijn makkelijk in onze gebouwen mee te nemen. En het boerenbedrijf en weidevogels hebben eeuwenlang met elkaar in balans geleefd. Het kan wél.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio