20.3 C
De Bilt

Vloedschottentest binnenstad Dordrecht op 28 september

Op woensdag 28 september voeren waterschap Hollandse Delta en de gemeente Dordrecht de jaarlijkse vloedschottentest uit. Zo wordt de binnenstad van Dordrecht voorbereid op het komende hoogwaterseizoen.

Dordrecht ligt midden tussen verschillende rivieren. Om bij hoogwater de huizen en winkels in Dordrecht droog te houden, beschermen dijken en andere waterkeringen de stad tegen overstroming. Ook de Voorstraat, Prinsenstraat en Riedijk in het centrum van Dordrecht vormen samen zo’n dijk.

Vloedschotten

De kering Voorstraat-Prinsenstraat-Riedijk is lager dan de andere waterkeringen op het Eiland van Dordrecht. Door bij hoogwater aluminium schotten te plaatsen in de deuropeningen van de gebouwen aan deze straten, wordt de kering hoger gemaakt. Bij de jaarlijkse vloedschottentest testen we of alle schotten in geval van hoogwater goed hun werk kunnen doen. Daarvoor kijken we tijdens de test bijvoorbeeld alle bevestigingspunten na en controleren we of alle schotten nog in goede conditie zijn.

Coupures

In de Houtsteiger, Boomstraat en Grote Kalkstraat worden extra lange schotten dwars over de straat geplaatst. Deze straten zijn in vaktaal ‘coupures’: openingen in een dijk waar doorgangen (bijvoorbeeld straten) doorheen lopen. Voor deze test worden grote schotten over de breedte van de straat geplaatst. De straten worden hiervoor tijdelijk afgesloten. Gebreken die tijdens de test op 28 september worden geconstateerd worden daarna zo spoedig mogelijk hersteld, zodat Dordrecht weer goed voorbereid is op hoogwater tijdens het stormseizoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio