11.4 C
De Bilt

Vrouwen centraal bij nieuwe straatnamen Refajaterrein

Dordrecht – Vijf vrouwen met een bijzondere link met de medische wereld krijgen een straat naar zich vernoemd. Het gaat om de nieuwbouw op het terrein van het voormalige Refajaziekenhuis in Wielwijk. Met deze straatnamen komt het college van burgemeester en wethouders tegemoet aan de oproep om meer vrouwen te vernoemen.

Internationale Vrouwendag 2019

Zo kreeg toenmalig wethouder Rinette Reynvaan op Internationale vrouwendag 2019 het boekje Dochters van Dordrecht overhandigd. Daarin staan vrouwen die het volgens de initiatiefnemers waard zijn om te vernoemd in een straatnaam. Ook zijn er vrouwen benoemd in de straatnamencommissie.

Amstelwijck

In de nieuwbouwwijk Amstelwijck herinneren twee straatnamen aan het voormalige ziekenhuis: de Refajelaan en de Diaconesselaan (het diaconessenhuis was een van de voorgangers van het Refaja). Het pad langs de Oostkil krijgt de naam Oostkilpad. De andere namen verwijzen naar vrouwen met bijzondere verdiensten.

Frederika Meyboomhof

Haar hele leven wilde ze iets bijdragen aan de wereld. Ze was directrice van meerdere ziekenhuizen (o.a. het Gasthuis Beverwijckplein in Dordrecht) en na haar pensioen voorzitster en bestuurder in verschillende medische groepen. Ze is 100 jaar geworden.

Mariken Jansdochterhof

Eerste vrouwelijke chirurgijn van Nederland (circa 1500). Dit was in die tijd bijzonder, omdat dit een door mannen gevulde wereld was.

Klazina Hommeshof

Eerste vrouw die in een stadsapotheek werkte. Ze mocht er werken omdat ze als vrouw minder salaris hoefden te betalen. Ze is op haar 18e gepromoveerd. Ze heeft er met de apotheek voor gezorgd dat er opleidingen voor geneeskunde in de regio werden verzorgd.

Willemina Waltmanhof

Vroedvrouw voor de armste moeders van Dordrecht omstreeks 1820. Ze is geboren in Dordrecht in 1802 en werd vroedvrouw in de armste wijk van Dordrecht. Voor een klein bedrag konden vrouwen haar hulp vragen bij de geboorte van hun kinderen.

Ewaldina Pijzelhof

Ze opende een kinderbewaarplaats. Om uit te drukken dat de bewaarplaats voor iedereen was zat er een katholieke, protestantse en joodse vrouw in het bestuur. Ze heeft ervoor gezorgd dat de ouders konden werken terwijl er voor hun kinderen werd gezorgd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio