9.5 C
De Bilt

Warmte-wegwijzer voor plannen richting aardgasvrij

Hoe gaan wijken in Alblasserdam over van aardgas naar duurzame manieren van verwarmen en wanneer? Dat staat in de digitale Warmte-wegwijzer van de gemeente. Inwoners kunnen door hun postcode en huisnummer in te vullen zien welk alternatief voor aardgas in hun buurt het meest duurzaam is en de laagste kosten heeft. Dat kan een warmtenet zijn, volledig elektrisch (all electric) of duurzaam gas, zoals groengas. Ook geeft de Warmte-wegwijzer een stappenplan voor energiezuinig en aardgasvrij wonen met een advies wat mensen nu al kunnen doen. Bijvoorbeeld extra isoleren of bij een nieuwe keuken overstappen op elektrisch koken.

Warmte-wegwijzer

De plannen zijn nog niet definitief. De Warmte-wegwijzer geeft een beeld wat op dit moment het beste alternatief voor aardgas is. De Warmte-wegwijzer staat op https://aardgasvrij.regionaalenergieloket.nl/alblasserdam.
Wethouder Marten Japenga: “We willen inwoners graag laten zien waar we mee bezig zijn en waar we aan denken om af te gaan van het gebruik van aardgas. Ook willen we ze op weg helpen als ze nu al hun huis aardgasvrij willen maken of het energieverbruik willen verminderen. De Warmte-wegwijzer is hiervoor een makkelijk hulpmiddel.”

Transitievisie Warmte 2021

De gemeente heeft de Warmte-wegwijzer in samenwerking met het Regionaal Energieloket ontwikkeld. Het is een digitaal hulpmiddel, gebaseerd op de Transitievisie Warmte 2021. In dit beleidsstuk geeft de gemeente een overzicht van alle mogelijkheden en de planning. Daarbij staan haalbaarheid en betaalbaarheid voorop.

Aardgasvrije woningen

Op veel plekken in de gemeente zijn aardgasvrije woningen nu nog niet haalbaar en betaalbaar. Daarom staan er ook geen definitieve besluiten in over wat er in buurt als toekomstige warmtebron komt. Maar het laat wel zien welke andere warmtebron dan aardgas per wijk de laagste totale kosten heeft. En binnen welke termijn de overstap naar verwachting gemaakt kan worden.

Iedere 5 jaar opnieuw tegen het licht houden

Elke vijf jaar bekijkt de gemeente de Transitievisie Warmte opnieuw en voegt – wanneer nodig – nieuwe informatie toe. Medio vorig jaar heeft de gemeente de Transitievisie Warmte vastgesteld. Meer informatie over de Transitievisie Warmte staat op www.alblasserdam.nl (zoek op ‘aardgasvrij’).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio