4.1 C
De Bilt

Warmtenet gekozen door eerste huiseigenaren in Sliedrecht

Sliedrecht – In Sliedrecht-Oost hebben de eerste particuliere eigenaren besloten om hun woning aardgasvrij te maken en over te stappen op het warmtenet van HVC. Het gaat om vijf bij elkaar gelegen woningen in De Horst. Dit is de eerste buurt in Sliedrecht waarvoor de subsidie Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van het Rijk wordt ingezet.

De gemeente Sliedrecht heeft deze subsidie gekregen om een start te maken met het aardgasvrij maken van een buurt of wijk. Onder de subsidie vallen alle noodzakelijke kosten om de woning comfortabel te verwarmen en van voldoende warm water te voorzien. De bewoners betalen een eigen bijdrage van € 2.000 of – als zij al op inductie koken – € 500.

Aanpassingen in de woningen

Naar verwachting sluit HVC de woningen vóór de herfst van 2023 aan op het warmtenet. Voor die tijd moeten de woningen zijn aangepast. Uit woningopnames is gebleken wat daarvoor nodig is. Vrijwel in elke woning komen nieuwe of extra radiatoren. Wie nog op gas kookt, krijgt een inductiekookplaat en basis-pannenset. Verder worden de cv-ketel, de gasmeter en gasleidingen verwijderd en komt er een warmte-unit op de begane grond. De woning en tuin worden weer netjes opgeleverd.

Kostenvergelijking met gas

De bewoners konden ook een kostenvergelijking laten doen. Deze maakt duidelijk wat zij nu betalen en wat zij dit jaar voor warmte van HVC zouden betalen. De prijs voor de levering van warmte van HVC is dit jaar 27% lager dan de gemiddelde gaskosten (peildatum 1 januari 2022). Zeker voor huishoudens die nu een flexibel contract met hun gasleverancier hebben, valt het warmtenet dus gunstiger uit.

Interesse voor warmtenet groeit

Bewoners in de naastgelegen Vogelenzang hebben inmiddels hetzelfde aanbod van de gemeente gehad. Meer dan de helft van de 62 woningeigenaren wil hier gebruik van maken en hun woning laten aansluiten op het warmtenet. Eerder dit jaar hebben de eigenaren van de 80 appartementen in de Sperwerstraat al gekozen voor het warmtenet. De eerste 1.000 woningen van Tablis Wonen zijn al aangesloten.

Fors minder CO₂-uitstoot

Het warmtenet draait nu tijdelijk op aardgas. In 2023/2024 volgt de overstap naar warmte die vrijkomt bij slibverbranding. Deze warmte vervliegt anders en gaat dan dus verloren. Vanaf 2027 verwacht HVC aardwarmte in te zetten. Het warmtenet moet in de periode 2022-2025 minimaal 76% minder CO₂ uitstoten ten opzichte van het gebruik van cv-ketels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio