Op zaterdagmiddag 20 augustus werd op de noodbegraafplaats Buter in Nieuw-Schoonebeek door Dewy Leal, wethouder van de Gemeente Emmen, en twee leden van de familie Buter een informatiepaneel onthuld. De bijeenkomst werd bijgewoond door ruim 75 gasten, waaronder vertegenwoordigers van de Gemeinde Twist en historici uit Duitse buurtgemeenten.
Noodbegraafplaats
In 1825 namen de Nieuw-Schoonebeekers deze noodbegraafplaats in gebruik, nadat ze geen overledenen meer op het kerkhof in Twist konden begraven. Jan Berend Borg stelde in 1825 de grond ter beschikking, die voorheen onderdeel was van de boo – een unieke veestalling – van de Schoonebeeker familie Wenny. De noodbegraafplaats was in gebruik tot 1855, toen het nieuwe kerkhof in Nieuw-Schoonebeek klaar was.
Familie Buter
De familie Buter is de huidige bezitter van de begraafplaats. In de loop van de jaren was deze aan onderhoud toe en werd dit opgepakt door de Historische Vereniging Nei-Schoonebeek. Zij plaatste twee informatiepanelen, bracht een voormalig wegkruis terug en zorgde voor een opknapbeurt van het grafmonument van zuster Bernadette. Op de informatiepanelen wordt o.a. de geschiedenis van de begraafplaats verteld, wie er zijn begraven en wie Bernadette was.
Lezingen
Aansluitend op de tentoonstelling waren er in de Dorpshoeve in Nieuw-Schoonebeek lezingen door Landschapsbeheer Drenthe en historicus Bert Finke. De laatste vertel de in vogelvlucht over de geschiedenis van de booën en het booëndorp Nieuw-Schoonebeek. Er is een bijbehorende tentoonstelling ingericht, die te zien is in De Dorpshoeve.
Duitse gasten willen geschiedenis ook aan hun kant vertellen
De Duitse gasten hebben inmiddels gevraagd of het verhaal over de booën ook aan de andere grens kan worden geëxposeerd. En de historische vereniging heeft in gedachte om een wandel- en fietsroute door het Nederlandse en Duitse booëngebied te ontwikkelen. De onthulling van het informatiepaneel is een eerste stap voor het verder vertellen van de unieke landbouwgeschiedenis in dit deel van Zuidoost-Drenthe.