3.4 C
De Bilt

Onderzoek naar onteigening Joodse eigendommen in de 2e wereldoorlog

Assen – Het Drents Archief doet op verzoek van de gemeente Assen onderzoek naar de onteigening van Joodse eigendommen in en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding daarvoor is een onderzoek van het KRO-NCRV programma De Monitor dat in kaart brengt welke rol Nederlandse gemeenten hebben gespeeld bij de onteigening en doorverkoop van Joodse eigendommen. Gemeente Assen wil bijvoorbeeld laten onderzoeken of er belastingen op deze huizen is geheven terwijl de Joodse eigenaren er niet woonden. Deze transacties werden door de Duitse bezetter bijgehouden in Vastgoedboeken. In deze Verkaufsbucher staan 71 woningen in Assen geregistreerd die onteigend zijn en later doorverkocht.

Onteigening eigendommen

Door het onderzoek wil de gemeente inzicht krijgen in haar rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Drents Archief is ingeschakeld om alle feiten op een rij te zetten, omdat het reeds over veel kennis over het onderwerp beschikt. Het onderzoek blijft overigens niet beperkt tot de 71 vermelde woningen. Bij het Drents Archief is ook bekend dat in de Tweede Wereldoorlog gronden van Joodse eigenaren in Assen-Oost zijn onteigend. Ook hier wordt onderzoek naar gedaan.

Inzicht krijgen

Wethouder Mirjam Pauwels vindt het belangrijk dat het onderzoek wordt verricht. “We willen inzicht krijgen in onze rol. Dat zijn we verplicht aan de betrokken Joodse eigenaren en hun nazaten.” Wanneer het onderzoek klaar is, is nog niet bekend. De wethouder: “We willen daarvoor de tijd nemen. Het moet grondig gebeuren.”

Drents Archief is blij met de onderzoeksopdracht van de gemeente Assen, aldus directeur Corinne Rodenburg. “De opdracht van de gemeente Assen sluit aan bij het geheel van projecten die vorig jaar zijn ontwikkeld in het kader van de herdenking van 75 jaar Vrijheid in Drenthe.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio