1.4 C
De Bilt

1300 woningen extra door ‘bouwoffensief’ Eindhoven

Eindhoven start in 2018 een bouwoffensief. De stad wil in 2018 de bouw van 1300 extra woningen starten en in de toekomst doorgroeien naar een jaarlijkse bouwproductie van 3000 woningen. Met dit bouwoffensief zet de gemeente Eindhoven zich in om oververhitting van de woningmarkt tegen te gaan. Eindhoven is al een tijdje één van de snelste stijgers op het gebied van woningbouwcijfers. Maar door de grote aantrekkingskracht van de stad op verscheidene bevolkingsgroepen blijft er schaarste dreigen op de woningmarkt. De gemeente wil niet dat woningzoekenden in Eindhoven daar de dupe van worden.

Het offensief begint in 2018 met de bouw van circa 1300 extra woningen. Deze eerste fase is gericht op de versnelde bouw van koop- én huurwoningen voor het lagere en middensegment, omdat dat deel van de woningmarkt momenteel het meest onder druk staat. Op een viertal locaties wordt versneld gebouwd: in Woensel-Noord het gebied aan de Castiliëlaan (onder meer het voormalige AZC-terrein) en in Strijp het zogenaamde ‘palletterrein’ in Drents Dorp, het Van de Ven & Co-terrein en het Stadionkwartier. Deze locaties zorgen samen voor circa 1300 extra woningen.

“Ondanks de forse bouwinspanningen van de Eindhovense woningcorporaties in de afgelopen jaren, zijn er nog steeds behoorlijke wachttijden voor sociale huurwoningen”, aldus wethouder Yasin Torunoglu. “Maar de markt voor koopwoningen baart op dit moment eigenlijk nog de meeste zorgen. Je ziet de prijzen stijgen, de verkoopsnelheid neemt toe en starters maken bijna geen kans. Als gemeente vinden we dat we alles op alles moeten zetten om te voorkomen dat hier een huizenbubbel ontstaat. We willen hier geen Amsterdamse taferelen.”

De tweede fase van het bouwoffensief wordt begin 2018 integraal opgepakt, samen met de evaluatie van de prioriteitennota en de uitwerking van woningbouwafspraken in het Stedelijk Gebied Eindhoven. Uitgewerkt worden: doelstellingen, mogelijkheden, potentiële locaties, instrumentarium, randvoorwaarden en integrale businesscases. Doelstelling is om te komen tot een jaarlijkse productie van 3000 woningen.

De gemiddelde verkooptijd van een woning in Eindhoven is nu 36 dagen tegen een landelijk gemiddelde van 56 dagen. Het aanbod aan koopwoningen was in het derde kwartaal van 2017 minder dan 600 woningen. Dat is een daling van bijna 40% vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2016. In 2016 stegen de huizenprijzen met 14%. De prijzen zijn, met een gemiddelde verkoopprijs van 265.000 euro, weer gestegen boven het niveau van vóór de economische crisis.

Het bouwoffensief komt bovenop de woningbouwprojecten die al in de pijplijn zitten. Zo worden alleen al op Strijp-S, Strijp-R en in Meerhoven het komend jaar verschillende velden in aanbouw genomen. Ook andere reeds bekende woningbouwontwikkelingen zoals District E, Vredeoord, Deken van Somerenstraat, Campina en De Bunker dragen bij aan het verder voorkomen van oververhitting op de woningmarkt. Sinds 2008 bouwt de gemeente Eindhoven gemiddeld 1000 woningen netto per jaar. In de afgelopen jaren is de bouwproductie al opgeschroefd, wat leidde tot een oplevering van 2400 woningen in 2016 en – naar verwachting – circa 2500 woningen in 2017.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio