12.7 C
De Bilt

Op korte termijn 500 euro energietoeslag voor inwoners Eindhoven die in 2022 ook in aanmerking kwamen

Gemeente Eindhoven keert rond april automatisch 500 euro energietoeslag uit aan de huishoudens (tot 120% van het sociaal minimum) die de landelijke energietoeslag 2022 van 1300 euro hebben ontvangen. Het Rijk heeft diverse maatregelen genomen in verband met de hoge energieprijzen en de gestegen energieprijzen. De gemeente wil naast haar inwoners staan. Ze zorgt voor een vangnet, speelt snel in op vragen en signalen over mogelijke geldproblemen en zet in op een duurzaam toekomstperspectief.

Ook Eindhoven moet wachten op wetswijziging energietoeslag

Gemeente Eindhoven moet, net als alle andere gemeenten in Nederland, wachten met het uitkeren van de landelijke Energietoeslag 2023 op de wetswijziging die volgens planning in de zomer komt. De landelijke regels van 2022 geven de gemeente echter ruimte om de energietoeslag 2022 nu nog met 500 euro te verhogen.

Tegelijkertijd met het besluit dit te doen, heeft de gemeente zich ook voorgenomen om – als de gewijzigde wet energietoeslag en het bijbehorende budget dat toestaat – de doelgroep voor de landelijke toeslag 2023 uit te breiden naar huishoudens tot 130% van het sociaal minimum.

WIJeindhoven

Ook verhoogt de gemeente het budget voor ‘handgeld’ waarmee medewerkers van WIJeindhoven maatwerk kunnen bieden aan inwoners die snel financiële hulp nodig hebben, bijvoorbeeld in verband met de gestegen energielasten. De gemeente intensiveert haar aanpak vroegsignalering bij beginnende betalingsachterstanden. Het sociaal en ruimtelijk domein werken nauw samen om in Eindhoven te verduurzamen. Het energieverbruik van inwoners kan voor de korte termijn worden beperk met inzet van de Klusbus en voor de lange termijn door het Nationaal Isolatieprogramma om koopwoningen met de laagste energielabels te verduurzamen.

Wethouder Saskia Lammers (welzijn, werk en armoede): “Door voor de zomer een deel van de landelijke energietoeslag te verstrekken aan mensen met lage inkomens, proberen we op korte termijn geldzorgen te voorkomen. Voor mensen die desondanks in de problemen komen, willen we snel maatwerk bieden. Omdat we niet weten wat de toekomst brengt, is het belangrijk om ook naar structurele oplossingen te kijken zoals verduurzamen van huizen en goed inkomen uit werk.”

De energietoeslag 2022 is in Eindhoven tot op dit moment ruim 14.600 keer verstrekt. De gemeente is bezig nog zo’n 1900 aanvragen te beoordelen. Ook studenten die de toeslag in 2022 ontvingen, krijgen daar 500 euro bovenop. Het is al bekend dat studenten straks wettelijk niet meer in aanmerking komen voor de Landelijke Energietoeslag 2023. Voor de gestegen kosten waarmee zij te maken krijgen, is de Rijksoverheid van plan op een andere manier te gaan compenseren.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio