13.5 C
De Bilt

87 Gevechtsvliegers krijgen Amerikaanse onderscheiding voor strijd tegen ISIS.

Volkel – 87 Nederlandse gevechtsvliegers krijgen de prestigieuze Amerikaanse Air Medal. Het gaat om F-16 vliegers die meerdere gevechtsvluchten maakten boven Irak en Oost-Syrië in de strijd tegen ISIS. Vandaag werd aan een 50-tal van hen het ereteken uitgereikt op de vliegbases Volkel en Leeuwarden. Nooit eerder werd deze buitenlandse blijk van waardering hier op zo’n grote schaal uitgereikt.

gevechtsvliegers

Nederland bombardeerde tussen 2014 en 2018 ISIS-doelen in Irak en OostSyrië voor de anti-ISIS-coalitie. Zij ondersteunden Koerdische en Iraakse troepen op de grond (close air support). Ook vielen Nederlandse F-16’s
doelen aan als commandoposten, voertuigen, hoofdkwartieren en opslaglocaties voor munitie.

3.000 operationele vluchten

De Air Medal bestaat sinds 11 mei 1942. De onderscheiding wordt toegekend aan vliegers met verdienstelijke prestaties tijdens zogenoemde air combat sorties. Met het uitreiken van de onderscheiding bedanken de
Amerikanen de Nederlandse vliegers voor hun bijdrage aan de strijd tegen ISIS in Irak en Oost-Syrië. In totaal maakten zij 15.000 vlieguren verspreid over 3.000 operationele vluchten.

Luitenant-kolonel Vincent Heling, Hoofd Operatiën Vliegbasis Volkel, is 1 van de gedecoreerden. “Uiteraard ben ik erg blij met de medaille. Het is een mooie erkenning voor de inzet die we als vliegers hebben geleverd. Wel is het zo dat de Air Medal zich alleen richt op jachtvliegers, maar we moeten niet vergeten dat wij ons werk niet kunnen doen zonder ondersteunend en grondpersoneel. Zonder hen gaan wij de lucht niet in.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio