10.8 C
De Bilt

90.000 Euro om daklozen coronavrij te houden

Eindhoven – Maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation maakt per direct 90.000 euro vrij voor de productie van een extra 1.400 zogeheten Shelterbags voor daklozen in Nederland. Een anonieme donateur doet daar nog 50.000 euro bovenop, zodat de kosten gedekt zijn. De productiekosten bedragen 100 euro per Shelterbag. De stichting Sheltersuit uit Enschede had hiervoor een voorstel ingediend bij de overheid (ministerie van VWS), nota bene op verzoek van de staatssecretaris, maar kreeg tot op heden geen antwoord. Daar kunnen de daklozen niet langer op wachten nu de coronacrisis nog niet voorbij is.

Vertragingsactie

Mogelijk is dit een politiek gemotiveerde vertragingsactie. Het is in Nederland een goede gewoonte dat het management van de grote opvangorganisaties ontkent dat deze beschermende kleding nodig is. ‘Iedereen kan immers binnen slapen’, zo is over het algemeen hun opvatting. Dat het personeel op de werkvloer en de daklozen daar zelf anders over denken, bleek de laatste weken, toen Sheltersuit de beschikbare voorraad reeds uitdeelde aan daklozen in diverse Nederlandse steden. Onder grote dank werden deze aanvaard. De angst voor besmetting op de nachtopvanglocaties is groot en de alternatieven schieten tekort. De medewerkers van Sheltersuit maakten mee dat het management van een opvangorganisatie medewerking weigerde, terwijl de medewerkers op de vloer tegelijkertijd meewerkten aan de distributie onder hun clientèle.  

Soort EHBO-oplossing

Stichting Sheltersuit maakt Sheltersuits die geschikt zijn voor de winterperiode en Shelterbags voor de overige jaargetijden. De Sheltersuit is een waterafstotende, windwerende en brandwerende jas met een aanritsbare slaapzak, en de Shelterbag is een waterafstotende en windwerende op maat gemaakte slaapzak. Beide worden ter beschikking gesteld aan daklozen om goed beschermd buiten te kunnen slapen in alle jaargetijden. De producten worden gemaakt in Enschede door vrijwilligers, ex-daklozen en ex-vluchtelingen. En ook bijzonder: Sheltersuits/-bags worden geheel gemaakt van restmaterialen. Inmiddels zijn er Sheltersuits uitgedeeld in o.a. Lesbos, Samos, Sarajevo, Edinburg, Londen en New York. Sheltersuit wordt sinds de oprichting o.a. door Start Foundation gesteund. Deze maatschappelijk investeerder is onafhankelijk en kan en wil niet langer toezien hoe de kwetsbare groep daklozen nog langer letterlijk in de kou moet blijven staan. “Natuurlijk is dit geen structurele oplossing. Dat snappen wij ook wel. Zie het als een soort EHBO-oplossing voor mensen die nu acuut een probleem en/of angst hebben. Voor bedrijven wordt nu snel iets geregeld, terecht overigens, maar we moeten nu ook zorgdragen voor hen die toch al zo weinig hebben”, aldus Start Foundation-directeur Jos Verhoeven.

Door de toezegging van Start Foundation zal binnen een week de productie opgeschaald worden. “Wij zijn erg blij met deze steun. Wij constateren deze spagaat telkens weer in Nederland. Maar mensen slapen nu eenmaal op straat als ze geen onderdak hebben. Wij willen ze warmte en veiligheid bieden. Daar kan toch niemand tegen zijn”, aldus oprichter en directeur Bas Timmer van Sheltersuit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio