13.8 C
De Bilt

Aan de slag met CO2-uitstoot, buurtenchallenge van start

Eindhoven – Vier buurten in Eindhoven gaan aan de slag om de CO2- uitstoot te verminderen. Minder uitstoot is nodig om Eindhoven een fijne stad te houden om in te leven, maar ook om aan de beloften van het energieakkoord van Parijs te voldoen. Bij deze challenge gaat het om bestaande koopwoningen in de buurten Vaartbroek, Hanevoet, ’t Ven en Gerardusplein. Bewoners in die buurten gaan met de andere buurten de strijd aan. De buurt die aan het einde van de challenge als beste uit de bus komt, wint een buurtfeest.

Aanpak per buurt

Elke buurt krijgt een eigen samenwerkingspartner (of –partners) die mét de bewoners gaat kijken wat ze kunnen doen om in en rond hun woning minder CO2-uitstoot te realiseren. Zo gaat 040energie aan de slag in Hanevoet. 040energie is een non-profitorganisatie waarbij vrijwilligers bewoners ondersteunen met advies. In andere buurten gaan aanbieders met de bewoners om tafel. De samenwerkingspartners zijn aan zet in de buurten. De gemeente Eindhoven stimuleert en faciliteert de challenge. Met de kennis en ervaring die in deze buurten wordt opgedaan, wil de gemeente kijken wat er in andere buurten kan worden gedaan.

Maatregelen nemen

Om de CO2-uitstoot te verminderen zijn maatregelen in en om het huis nodig. Denk aan (vloer)isolatie, zonnepanelen plaatsen, of met inductie koken in plaats van met aardgas. Veel mensen zien ertegenop om dit soort maatregelen te nemen. Omdat het complex is of omdat er  bijvoorbeeld een financiële drempel is. Met deskundig advies en maatwerk kunnen mensen wellicht over de drempel geholpen worden.

De challenge loopt vanaf maart tot en met augustus dit jaar. Er vinden in maart info-avonden plaats in drie van de vier buurten. De buurt die het meeste gedaan heeft aan de CO2-uitstoot, wint de challenge.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio