-2.1 C
De Bilt

Aangereden wild gevonden? Bel de politie!

Gemert-Bakel – Het gebeurt in de provincie Noord-Brabant bijna 1000 keer per jaar: een aanrijding met een in het wild levend dier. In bijna 600 gevallen is hierbij een ree betrokken, vaak ook een das of een vos en soms een wild zwijn. Ook in onze bosrijke gemeente hebben we regelmatig te maken met dit soort aan aanrijdingen.

Zelf wild vervoeren strafbaar

Wat niet bij iedereen bekend is, is dat het vervoeren van deze dieren (al dan niet dood of gewond) verboden is in de Flora- en Faunawet. Verboden voor iedereen: voor burgers, ambtenaren en zelfs voor medewerkers van de Dierenambulance.

Stichting Afhandeling en Monitoring Fauna aanrijdingen

Daar stelt de meldkamer van de politie een coördinator van Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna-aanrijdingen (SAMF) op de hoogte van de aanrijding. De coördinator van SAMF zet de melding direct door naar een deskundige faunabeheerder. Deze faunabeheerder gaat ter plaatse en zorgt voor het aangereden dier. Hij beoordeeld een eventueel nog levend dier. Hij beslist dan of het dier nog goede levenskansen heeft. Hij beschikt over een speciale vergunning om het dier te mogen vervoeren, of wanneer er geen andere mogelijkheid bestaat, het dier uit het lijden te verlossen.

Hulp getrainde hond

Wanneer er een aanrijding heeft plaats gevonden waarbij het dier levend, maar vermoedelijk flink gewond is weggevlucht, kan hij een speciaal daarvoor getrainde hond naar de plaats van de aanrijding laten komen. De hond kan gewonde dieren opsporen waarmee wordt voorkomen dat het dier lange tijd lijdt en alsnog een ellendige dood sterft.

Volledige informatie vind je op www.fauna-aanrijdingen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio