9 C
De Bilt

actie tegen te hard rijden door snelheidsmeterspaarpot

Helmond – Kinderen in de Dijksestraat in Helmond kunnen binnenkort op hun speelveld plezier beleven aan nieuwe skelters. Die worden gekocht met de opbrengst van de snelheidsmeterspaarpot. De skelters worden door de straat in samenwerking met VVN Helmond gebruikt om kinderen spelenderwijs wegwijs te maken in het verkeer. Projectleider van Denk aan max/VVN afdeling Helmond, Alex van de Westerlo, overhandigde het bedrag van € 500,00 gisterenmiddag aan mevrouw Caris, vertegenwoordigster van het speelveld.

Snelheidsmeterspaarpot

Als proef is in mei en juni een snelheidsmeterspaarpot op de Dijksestraat neergezet. Het is een van de straten waar inwoners hard rijden als groot probleem ervaren. De actie ging uit van belonen in plaats van straffen. Automobilisten die zich aan de snelheid hielden, spaarden zo geld voor het speelveldje in dezelfde straat. Het aantal hardrijders daalde in die periode van 64 naar 42%.

De actie was een samenwerking van Nul verkeersdoden Brabant (Provincie), het buurtpreventieteam Leonardus en de gemeente Helmond met het project Denk aan max. Het doel van project Denk aan max is om het aantal inwoners die veel overlast door hard rijden ervaren de komende 4 jaar terug te brengen van 23 naar 15%.

 

Steeds meer inwonersinitiatieven

De uitreiking vond plaats onder het motto ‘Denk aan max. Buurtpreventie Leonardus bokst dit voor elkaar!’, waarmee tevens een voorzet werd gegeven voor een vervolg in de Leonardusbuurt. Leerlingen van sportschool Maach gaven tijdens de uitreiking een demonstratie boksen die  (zelf)vertrouwen, discipline, controle en weerbaarheid van de buurt symboliseerden.

De bewoners werken, samen met diverse partners, aan verkeersveiligheid in hun buurt. Zo komen er borden op straat met de tekst ‘Bedankt dat je langzamer rijdt’ en preventieve lasergun acties. Overtreders ontvangen dan niet direct een bekeuring, maar een waarschuwingsbrief.

Steeds meer bewoners in diverse wijken in Helmond zijn via Denk aan max inmiddels gestart of bezig met voorbereidingen om hard rijden aan te pakken, zoals Brandevoort, Mierlo-Hout, Helmond-West, Dierdonk, Binnenstad-Oost, Helmond-Oost en Stiphout/Warande. Belangstellenden vinden meer informatie op www.denkaanmax.nl.

 

Gevoel van verkeersonveiligheid

Inwoners, ondernemers, winkeliers, scholen en woningcorporaties: iedereen kan bijdragen aan een veiligere stad.  Uit gesprekken met inwoners, bedrijven en (overige) interne en externe veiligheidspartners en uit veiligheidsenquête bleek vorig jaar dat naast criminaliteit ook het gevoel van verkeersonveiligheid leefbaarheid aantast. Daarbij scoort te hard rijden erg hoog.  Vaak ervaren inwoners dit als de vervelendste vorm van overlast, naast hondenpoep en parkeeroverlast. In 2014 gaf 70% van de inwoners hard rijden als probleem aan. In 2015 en 2016 was dat respectievelijk 74% en 75%.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio