13.3 C
De Bilt

Bergeijk komt met duurzame oplossing voor behoud visvijvers

Bergeijk – Al heel wat jaren zijn we er druk mee. Het vinden van een toekomstbestendige oplossing om het droogvallen van de visvijvers in Bergeijk te voorkomen. Door drogere zomers en een herinrichting van de Beekloop wordt een groot deel van het jaar minder water aangevoerd in de visvijvers van Bergeijk.

Hengelsportvereniging Ons Vermaak

Daardoor dreigde in 2020 het voortbestaan van ‘Hengelsportvereniging Ons Vermaak’ in Bergeijk, een vereniging met inmiddels meer dan 350 actieve leden. Wethouder Mathijs Kuijken: “Als gemeente hebben we het verenigingsleven met bijbehorende sociale aspecten hoog in het vaandel. We vinden het dan ook erg belangrijk om daarin te investeren als dat nodig is.

Uitdiepen vijvers in Bergeijk

Met het uitdiepen van de vijver en het aanbrengen van een kleilaag is er weer een toekomst voor de hengelsportvereniging en haar leden”. Volgende week gaat Ons Vermaak starten met het afvangen van de vissen. Deze worden tijdelijk ondergebracht in de voormalige ‘IJsbaanvijver’. Aansluitend start de aannemer in september met de daadwerkelijke uitvoering.

Kleilaag op de bodem van de vijver

Het uitdiepen van de vijvers en het aanbrengen een kleilaag op de bodem, voorkomt dat het waterpeil snel kan zakken. Hierdoor blijft er genoeg water in de vijvers staan waardoor vissen kunnen blijven zwemmen en vissers kunnen blijven vissen. Met een bijdrage van de gemeente, de provincie en de visvereniging zelf, worden de kosten betaald.

Waterschap De Dommel

“Het is goed dat we al die jaren met de gemeente en Waterschap De Dommel zijn blijven praten over een passende oplossing. Dat was niet altijd even makkelijk. Maar het heeft ons uiteindelijk wel gebracht tot deze duurzame oplossing”, aldus Danny van Doorn, voorzitter van Ons Vermaak. Naar verwachting kunnen de leden van de visvereniging eind van het jaar weer op hun oude vertrouwde plek vissen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio