10.2 C
De Bilt

Bergeijkse verenigingen zetten grote stappen in verduurzaming accommodaties

In juli 2023 heeft de gemeenteraad van Bergeijk ingestemd met een forse investering van 1.7 miljoen euro om de basissportaccommodaties in alle kernen te verduurzamen. “We beschikken in Bergeijk over een bruisend verenigingsleven en willen deze voorzieningen graag in stand houden. Deze investering zorgt ervoor dat onze sportverenigingen toekomstbestendig zijn” aldus Stef Luijten wethouder van sport en accommodaties.

In het plan, dat door de gemeenteraad werd vastgesteld, is voorgesteld om de accommodaties van de voetbal-, korfbal- en tennisverenigingen aardgasvrij te maken. Naast de duurzame aanpassingen per accommodatie worden ook andere ‘groene’ maatregelen, zoals het ontkoppelen van hemelwater, doorgevoerd. 

RKVV Bergeijk

Na het positieve besluit van de raad in juli vorig jaar, hebben we samen met de verenigingen al veel stappen gezet. Zo kunnen we met trots melden dat voetbalvereniging RKVV Bergeijk inmiddels onze eerste aardgasvrije vereniging is. Dankzij de vele vrijwilligers hebben zij afgelopen zomer- en winterstop gebruikt voor de meest ingrijpende aanpassingen van de accommodatie. Vanaf februari van dit jaar draait het innovatieve systeem en is de vereniging volledig van het aardgas af.

Duurzame installatie
Duurzame installatie – Foto: gemeente Bergeijk

Meerdere sportverenigingen

Voetbalvereniging ZSC Westerhoven en Tennisvereniging TOS Bergeijk hebben de verduurzamingsplannen inmiddels helemaal uitgewerkt en kunnen beide op korte termijn starten met de uitvoering. Ook de plannen van voetbalverenging Terlo zijn klaar. In overleg met het bestuur is besloten om als eerste prioriteit te geven aan de dakrenovatie. Deze werkzaamheden worden op korte termijn uitgevoerd. De overige maatregelen uit het plan worden later gerealiseerd.

Voetbalverenigingen VV Riethoven, VV de Raven en RKSV de Weebosch werken met hun huidige installateurs aan een plan van aanpak. Het is nog niet bekend wanneer ze kunnen starten met de realisatie. Wel zullen de huidige installateurs betrokken zijn bij de uitvoering. Deze werkwijze is succesvol gebleken bij RKVV Bergeijk. Ook Tennisvereniging WTC Westerhoven en RTV Riethoven zijn op dit moment nog bezig met de planvorming.

We zijn heel blij met de manier waarop besturen en alle vrijwilligers van onze verenigingen aan de slag zijn gegaan én dat de eerste aardgasvrije sportaccommodatie in onze gemeente inmiddels een feit is. Samen investeren en werken we aan een duurzaam en toekomstbestendig Bergeijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio