21.9 C
De Bilt

Met bomenkaart zijn Helmondse bomen beter beschermd

Vanaf vandaag heeft gemeente Helmond een nieuwe bomenkaart. Hierin kunnen inwoners zien welke bomen beschermd zijn. Het aantal beschermde bomen is met 135 toegenomen tot 1570. En er zijn ruim 150 nieuwe gebieden en structuren op de kaart gezet. Ook zijn er nieuwe regels van kracht om bomen beter te beschermen.

Volgens wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) past het in de vergroeningsambities van het nieuwe stadsbestuur om waardevol groen beter te beschermen. “Met het veranderende klimaat worden bomen steeds belangrijker voor de stad. Bomen zorgen voor koele plekken, een schonere lucht en maken de leefomgeving aangenamer. Daarom kiezen we ervoor de bestaande bomen beter te beschermen. We zetten daarnaast de komende jaren in op een forse uitbreiding van het groen in de stad.”

Bomen zijn onmisbaar

Recent onderzoek van de universiteit Leuven wijst uit dat één oude boom meer positieve effecten op de gezondheid van inwoners heeft dan 10 jonge bomen. Daarom wil de gemeente extra zuinig zijn op bestaande bomen in Helmond. Ook vanuit de klimaatopgave om Helmond groener te maken en te houden voelt gemeente Helmond de noodzaak om bewuster om te gaan met het aanwezige groen in en om de stad. Daarom is er een aantal bomen toegevoegd aan de bomenkaart en worden deze extra beschermd.

Bomenkaart

Samen met De Bomenwerkgroep van IVN Helmond en andere enthousiaste boomeigenaren is de bomenkaart aangepast. Er zijn meer beschermde bomen toegevoegd, ook bos- en natuurgebieden in het buitengebied zijn toegevoegd en de regels voor het aanvragen en verlenen van een kapvergunning zijn aangescherpt. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt er een vergunning verleend en is de eigenaar verplicht om een nieuwe boom terug te planten.

Meer informatie

Op de Bomenkaart 2022 staan waardevolle, beschermde bomen in en om Helmond. Het gaat om ruim 1570 individuele bomen en ook om lanen, houtwallen, parken, bossen en natuurgebieden.

Op www.helmond.nl/bomen kunt u onder het kopje ‘Beschermde bomen’ zien om welke bomen het gaat. Gaat het om uw boom of perceel? Dan ontvangt u binnenkort een brief hierover. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio