5 C
De Bilt

Boswerkzaamheden Oud Meer

Begin oktober start de gemeente Son en Breugel met boswerkzaamheden voor de komende winterperiode 2022 – 2023. De werkzaamheden bestaan uit dunning van de bossen ten noorden van het Oud Meer en de aanplant van nieuwe bomen. Dit beheer draagt bij aan de ontwikkeling van een gevarieerd loofbos. Een dergelijk stuk natuur is een fijn leefgebied voor dieren en insecten.

Ruimte om te groeien

Tijdens de dunning geeft de gemeente inheemse bomen meer ruimte om te groeien. Bomen die hun groei belemmeren haalt de gemeente weg. Dit zijn vaak de grove den en de corsicaanse den. Die soorten komen hier nu nog het meest voor. Door dit beheer ontstaat op termijn een gemengd structuurrijk bos. Deze is beter bestand tegen klimaatsverandering en branden en zorgt ervoor dat er meer dieren fijn kunnen leven.

Nieuwe bomen planten in bos

Op een aantal kleine plantlocaties die zo ontstaan, plaatst de gemeente kleine groepjes nieuwe bomen. Dit gebeurt direct na de dunning. Er komen Nederlandse bomen die hier nu te weinig voorkomen zoals linde, haagbeuk, zoete kers, inlandse vogelkers en hazelaar. Deze soorten zijn goed voor het natuurgebied en het bodemleven. Naast dit plantwerk direct na de dunning, gaat de gemeente ook in november bomen planten met bassischoolleerlingen tijdens de landelijke boomfeestdag. Dat gebeurt op kale plekken die zijn ontstaan door massale sterfte van fijnsparren na aantasting door kevers.

Excursie voor inwoners

Begin oktober wordt gestart met stippen zetten op de bomen. De dunning zelf begint waarschijnlijk eind december. Direct na de start van de dunning organiseren de gemeente en de bosgroep een excursie voor inwoners. Informatie hierover volgt op de gemeentepagina in de krant, de website en social media.

Veiligheid

Mocht u tijdens de werkzaamheden in het natuurgebied zijn, blijf dan op veilige afstand. De wegen en paden zijn tijdelijk slechter begaanbaar. De gemeente hoopt hierbij op uw begrip. De wegen en paden worden zo snel mogelijk herstelt na de uitvoering. De gemeente is hierbij afhankelijk van de juiste weersomstandigheden.

Vragen?

Neem bij vragen contact op met Willem Aarts of Erik Ceelen van Bosgroep Zuid-Nederland. Dit kan telefonisch op (040) 20 66 360 en per e-mail met w.aarts@bosgroepen.nlof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio