-2.1 C
De Bilt

Buurtschap te Veld: een nieuwe buurt met 650-700 woningen

Eindhoven – Eindhoven is een buurt rijker. Vanaf deze zomer trekken de eerste bewoners in hun nieuwe woningen op Buurtschap te Veld, aan de Castiliëlaan. Een grote stap is gezet, want de bouw van deze bijzondere en innovatieve buurt kreeg op 26 januari 2021 groen licht van de gemeenteraad.

Voor de zomer een thuis

“De druk op de woningmarkt is groot. We werken er keihard aan om meer woningen te realiseren in Eindhoven voor verschillende doelgroepen. Voor de komende jaren zitten mooie plannen in de pijplijn, maar daar hebben inwoners die nu een woning nodig hebben geen boodschap aan”, aldus wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling). “Het project Buurtschap te Veld levert een oplossing voor de korte termijn. De woningen zijn snel te realiseren én hoogwaardig van kwaliteit. Ik ben blij dat we met deze woningen veel mensen gaan helpen en hen voor de zomer een thuis kunnen geven”.

Mix van woonvormen

Buurtschap te Veld, is een initiatief van Woonbedrijf, Woonstichting ‘thuis en gemeente Eindhoven. Het project wordt gerealiseerd aan de Castiliëlaan in Woensel, in het noorden van Eindhoven. De 650-700 woningen komen in kleine groepjes verspreid in het gebied te staan. Het wordt een mix van sociale huur, middenhuur en zelfbouwkavels (huur). Ook komt er een Living Lab met innovatieve woningen. Naar verwachting kunnen de eerste bewoners deze zomer al in hun nieuwe huis. De buurt voegt iets nieuws toe aan de woningmarkt.

Samen wonen in het groen

In de nieuwe buurt wordt op een nieuwe en eigentijdse manier invulling gegeven aan wat een buurtschap kan zijn. De opzet is erop gericht dat bewoners zich verbonden voelen met elkaar en met het landschap. Samenwonen in het groen staat centraal. Daarom wordt er doorgebouwd op het bestaande landschap en wordt het groen verder versterkt. De woningen – sommige alleenstaand, anderen geschakeld of gestapeld – worden in groepjes gebouwd. De woningen zelf worden gemaakt van veelal natuurlijke materialen en staan midden in het landschap: grote ‘tuinen’ die je deelt met de rest van de buurt. Zo kunnen de toekomstige bewoners elkaar ontmoeten en samen activiteiten organiseren.

De woningen Buurtschap te Veld

Binnen deze onconventionele opzet kent Buurtschap te Veld een aantal onderdelen waar nog meer ruimte is voor de typisch Eindhovense creatieve en ínnovatieve mentaliteit. Er is ruimte voor circa 100 zelfbouwkavels. Hier kunnen mensen hun eigen huis bouwen of een zelfgekozen kant-en-klaarhuis plaatsen. Daarbij wordt de grond gehuurd van de gemeente. Een ander innovatief onderdeel van Buurtschap te Veld is Living Lab 040. In deze proeftuin onderzoeken de bewoners in samenwerking met bedrijven en onderzoekers hoe het stadse wonen van de toekomst eruit ziet. In het plan zijn onder meer 119 ‘ontdek-woningen’ voorzien. Binnenkort wordt meer bekend over het Living Lab.

Volgens de plannen wordt verder een deel van de woningen (350 woningen) verhuurd via woningcorporaties Woonbedrijf en ’thuis. Daarnaast worden ongeveer 100 woningen verhuurd in de vrije sector met een huurprijs tussen de 700 en 1000 euro.

Aanmelden

Wie interesse heeft om in Buurtschap te Veld te wonen, kan zich via de website buurtschapteveld.nl aanmelden voor een nieuwsbrief. De trajecten voor inschrijven worden via deze kanalen spoedig bekend gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio