15.6 C
De Bilt

‘De Heks van Almen’ in Cranendonck

Cranendonck -In de zomers van 2020 en 2021 was De Heks van Almen 37 keer te zien op het kerkplein van het idyllische dorpje Almen waar ooit, in 1472 de allereerste ‘heksen’verbranding van Nederland heeft plaatsgevonden. De voorstellingen werden unaniem lovend ontvangen: Betoverend, schokkend, ontroerend….Het verhaal over de eerste heksenverbranding heeft internationale allure…Prachtige voorstelling die dwars door mijn ziel sneed….een indrukwekkende voorstelling over vrouwenvervolging die diep ingrijpt in ons hart, onze psyche en rijkt tot in ons huidige leven….transformerend en helend theater. Er kwam spontaan een lawine van ondersteuning in de vorm van donaties, vrijwilligers, tips en uitnodigingen voor andere speellocaties op gang en de stap naar een landelijke tournee was snel gemaakt.

Heksen vanAlmen

Sindsdien maakt Theatermakers Achterhoek jaarlijks een tournee naar verschillende plaatsen in Nederland die in de tijd van de ‘heksen’vervolgingen (1450-1750) van betekenis zijn geweest. We spelen voor het eerherstel van de onschuldige slachtoffers van deze vervolgingen. De tournee bracht ons al naar Noord-Oost Groningen (Onstwedde en Het Hoge Land), Bredevoort (Gld), Oudewater (Utr), Roermond (L) -met wegens groot succes een reprise in het jaar daarna- Lochem (Gld), Amersfoort (Utr) en Schiedam (Zh).

In mei 2024 komen we naar Cranendonck, waar een moeder en haar dochter werden terechtgesteld en wat een grote kettingreactie aan nieuwe slachtoffers, processen en verbrandingen in De Peel tot gevolg had. Deze voorstellingen zijn aan hen opgedragen. Er worden speciale teksten voor en over hen geschreven speciaal voor deze voorstellingen.

In Cranendonck spelen we op de ruïne van kasteel Cranendonck waar moeder en dochter destijds gevangen hebben gezeten.
Wij nodigen u van harte uit een van deze voorstellingen bij te wonen en zouden het zeer waarderen als u aandacht aan de voorstelling zou willen besteden met een voorbeschouwing en/of een recensie. Voor meer informatie en het reserveren van perskaarten kunt u contact opnemen met Hanneke Huurnink via info@theatermakersachterhoek.nl of 06- 22 494 211.

thumbnail?sz=w1920&id=11uO0zGJ7Cj0J0AuSpQsI5Gb0B3Vb2Cf8
De Heks van Almen. Foto: Vincent Tplenaar

Zie bijlage voor verdere info en www.theatermakersachterhoek.nl /De Heks van Almen

10, 11, 12 en 24, 25, 26 mei 2024
Ruïne kasteel Cranendonck
, Cranendonck 1, Soerendonk
vrijdag en zaterdag 20 uur en zondag 15 uur

Overige speellocaties tournee 2024:
Almen: 5, 6, 7 april, Middelburg: 19, 20, 21 april, Rhenen: 7, 8, 9 juni, Heiloo: 20, 21, 22 juni en 6,7 juli

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio