5 C
De Bilt

E-fit zeer effectief voor jeugdsport in Helmond

Helmond – Sinds een jaar kunnen jongeren en jongvolwassenen met een beperking gebruik maken van een van de vier E-fit ruimtes die in Helmond zijn gerealiseerd. Dit project is één van de innovaties van het innovatiecentrum van het Helmondse bedrijf Embedded Fitness. In de samenwerking met stichting ORO, Bundelzorg, Jibb+ en Embedded Fitness worden innovaties toegepast in de praktijk, getoetst en wordt kennis opgebouwd en gedeeld.

Veelvuldig gebruik

De inrichting van de E-fit ruimtes is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het Sociaal Innovatief Fonds van gemeente Helmond. Afgelopen week werd door de initiatiefnemers samen met wethouder Van Dijk teruggeblikt op het eerste jaar van dit project ‘Op weg naar structureel sporten’. Het enthousiasme bij de deelnemers bij de verschillende organisaties is groot. Binnen de Antoon van Dijkschool heeft E-fit een vaste plaats ingenomen in de reguliere gymles. De groep voor het naschools sporten onder begeleiding van Jibb+ was voor corona uitbrak, gegroeid tot 10 deelnemers.

Bundelzorg

Bij Bundelzorg biedt de ruimte een goede aanvulling op de groepsbegeleiding. De jongeren gaan individueel met de E-Fit apparaten aan de slag. Arthur Martens, eigenaar Bundelzorg: “E-fit is een uitkomst, zeker ook in corona-tijd. De afgelopen weken hebben onze jongeren de apparaten weer volop gebruikt. Het is zeker voor hen belangrijk geweest om te kunnen ontspannen en we zien dat sporten echt helpt.”

ORO weer openstellen

De locatie van ORO op de Van Speijklaan was gesloten de afgelopen maanden. Op de Kromme Haagdijk werden de E-Fit apparaten wel gebruikt door de bewoners. De begeleiding ziet daar de bewoners actiever worden doordat ze worden gestimuleerd en uitgedaagd. De komende tijd wordt ingezet om het openstellen van de ruimte voor de buurt.

Certificering

Het Helmonds bedrijf Embedded Fitness levert de apparatuur voor de ruimtes. Onlangs is Embedded Fitness officieel gecertificeerd als één van de 15 landelijke sportinnovatiecentra. Sportinnovator is hét programma van het ministerie van VWS voor innovatie en onderzoek met als doel het rendement van innovatie in de sport te vergroten en tevens bij te dragen aan een vitalere samenleving. Het programma Sportinnovator staat onder leiding van het Topteam Sport en wordt ondersteund door ZonMw en het Ministerie van VWS.

Nieuwe toepassingen

Embedded Fitness gelooft in de nieuwe toepassingen van interactieve beweging en multimedia. De missie is om te laten zien dat bewegen heel leuk kan zijn en daarmee diverse doelgroepen, die om bepaalde redenen te weinig bewegen, aan het sporten te krijgen. Het concept dient aan te sluiten bij de huidige belevingswereld en mogelijkheden van deze doelgroepen. Embedded Fitness is actief op het gebied van interactie en serious gaming. Voorbeelden van innovaties die ontwikkeld zijn, zijn de SmartClips en het concept SmartWalk.
Met het laatste concept is Embedded Fitness ook in Helmond actief aan de slag. Zo werkt samen met Brainport Smart district Helmond aan een innovatieve wijk in Brandevoort, waar welzijn en gezondheid via innovatie ook een ambitie is. Embedded Fitness is geselecteerd om in de deze nieuwe wijk een pilot SmartWalk op te starten. Dit concept werkt met interactieve paaltjes en wordt momenteel ook getest in Breda en Venray. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio