1.7 C
De Bilt

Eerste 3 tiny houses in Bergeijk

Bergeijk – De gemeente Bergeijk vindt het als groene gemeente belangrijk om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Hierdoor is in 2015 de BErgeijkGREEN Aanmoedigingsprijs in het leven geroepen. De gemeente wil zo lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid extra financieel ondersteunen. Een voorbeeld hiervan zijn de tiny houses

In 2017 deed Dorenda Verhaegen een aanvraag voor de BErgeijkGREEN Aanmoedigingsprijs met het idee om een duurzame tiny house te bouwen in Bergeijk. Dat is een zeer compacte en kleine woning waarmee nagenoeg geen ecologische voetafdruk wordt achtergelaten. De woning is zelfvoorzienend en beschikt dus niet over een gas-, water- of elektriciteitsaansluiting. Het originele idee werd goed ontvangen en Dorenda was dat jaar een van de twee winnaars van de BErgeijkGREEN Aanmoedigingsprijs.

Tiny houses

Een half jaar na de uitreiking, in april 2018, besloot het college om het perceel gelegen aan de Weebosserweg als standplaats voor de tiny house aan Dorenda toe te wijzen. Dit was voor Dorenda de bevestiging om aan de slag te gaan met het bouwen van haar tiny house. Daarbij kreeg ze ook nog de mogelijkheid om twee andere geïnteresseerde bewoners te zoeken om samen met haar deel te nemen aan een pilot van 3 tiny houses aan de Weebosserweg in Bergeijk.

BErgeijkGREEN Aanmoedigingsprijs

Bijna 3 jaar na het ontvangen van de BErgeijkGREEN Aanmoedigingsprijs is de zelfgebouwde tiny house van Dorenda op 6 juni 2020 geplaatst en woont ze hierin samen met haar vriend Aerjen. Haar idee uit 2017 is hiermee werkelijkheid geworden. In de tussentijd hebben ook Roel en Annelein zich aangesloten bij de pilot. Ook hun tiny house is inmiddels geplaatst. De derde deelnemer Nadia heeft onlangs een vergunning aangevraagd bij de gemeente en zal, zodra ze de vergunning heeft, ook haar huisje op het terrein aan de Weebosserweg plaatsen.

De opening van het pilotproject is door alle tiny housers samen met wethouder Mathijs Kuijken op 15 juli 2020 op feestelijke wijze gevierd. Wethouder Kuijken kreeg natuurlijk een rondleiding en hij is uitgebreid bijgepraat over de bouw van de huisjes en de unieke vorm van bewoning. “We zijn blij dat we mee hebben kunnen werken aan zo’n bijzonder wooninitiatief. Dit draagt natuurlijk bij aan onze duurzaamheidsambitie maar is ook nog eens een prachtig voorbeeld van inspelen in de lokale woonbehoefte” aldus wethouder Kuijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio