9.6 C
De Bilt

Eikenprocessierups: monitoringskasten gevuld

Gemert/Bakel Om meer inzicht te krijgen in de invloed van de insecten op de processierups zijn voor onderzoek monitoringskasten opgehangen op zes locaties in onze gemeente. Vorige week zijn deze monitoringskasten gevuld met nesten van de eikenprocessierups.

Werking monitoringskasten

De EPR-kast is een speciaal ontwikkelde kast met verse nesten van de eikenprocessierups om te onderzoeken welke insecten de eikenprocessierupsen opeten. Insecten zoals sluipwespen en sluipvliegen maar ook andere insecten komen van nature in de nesten van de eikenprocessierups voor. In de nesten van de processierups leggen deze insecten hun eitjes in het lichaam van een rups, waarna de larve de rups stukje bij beetje opeet.

1 van de 6 observatiekasten in Gemert-Bakel
Nesten eikenprocessierups in monitoringskast

Eventuele vlinders van de eikenprocessierups kunnen de kast, vanwege het gaas, niet verlaten. Het verwaaien van brandharen uit de kasten is zeer gering.

Natuurlijke vijanden

De kasten worden regelmatig gecontroleerd aangezien er in verschillende levensfasen van de rups verschillende parasieten actief zijn. Gelijktijdig wordt ook de kwaliteit van de omgeving geïnventariseerd. Met de kennis over de parasieten en de aanwezige flora (grassen, kruiden en overige planten) kan het leefgebied van de insecten die de eikenprocessierups opeten verder worden verbeterd. De gemeente Gemert-Bakel wil in de strijd tegen de eikenprocessierups minder preventief spuiten en meer inzetten op het bestrijden van de overlast door natuurlijke vijanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio