2.1 C
De Bilt

Eindhoven start ‘Kamers met Aandacht’ voor jongeren vanaf 18 jaar

Gemeente Eindhoven introduceert ‘Kamers met Aandacht’. Een nieuwe woonoplossing voor jongeren van 18 tot 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeente zoekt samen met zorgaanbieders kamers in de particuliere sector.

Kamers met Aandacht koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben. Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar.

Kamers met Aandacht

Maar ook een kamer in een studentenhuis. Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert. Het verhuren van een kamer met aandacht heeft voor de verhuurder geen invloed op de huurtoeslag.

Wethouder Samir Toub (Diversiteit, zorg, jeugd en maatschappelijke ondersteuning): “We zijn er trots op dat we Kamers met Aandacht in Eindhoven introduceren. Het is een mooie aanvulling op de projecten binnen het Deltaplan Jeugd, waar we lokaal werken aan de verbetering van de jeugdzorg.”

Persoonlijke aandacht

De jongeren krijgen het eerste half jaar begeleiding van hun eigen hulpverlener. En met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan. Deze persoonlijke aandacht kunnen verhuurders geven, maar ook huisgenoten.

Zorgvuldige match

De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig gekoppeld. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen zelf de maandelijkse huur, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat. De coördinator van Kamers met Aandacht blijft betrokken tijdens het gehele huurcontract, dus de verhuurders hebben altijd iemand om op terug te vallen mocht dit nodig zijn.

“Iedereen kan een kamer verhuren. Het is een mooie manier om maatschappelijk betrokken te zijn. Een win-winsituatie voor verhuurders en jongeren. De jongeren krijgen door Kamers met Aandacht een zachte landing in onze maatschappij. Hierdoor zijn ze beter in staat om straks écht op eigen benen te staan”, aldus Monique Heesterbeek, coördinator van Kamers met Aandacht Eindhoven.

Samenwerking met jeugdhulpaanbieders

Kamers met Aandacht is als initiatief eerder in andere steden gestart en heeft inmiddels 110 jongeren gekoppeld aan verhuurders. Het gaat in Eindhoven om een pilot van een jaar, waarin Stichting Kamers met Aandacht samen met de Eindhovens zorgaanbieders op zoek gaat naar kamers voor Eindhovense jongeren. Met als doel de jongeren te begeleiden naar volledig zelfstandig wonen.

Deltaplan Jeugd Eindhoven

Vooruitlopend op de uitkomsten van de hervormingsagenda heeft gemeente Eindhoven ervoor gekozen om met apart geoormerkt budget de transformatie van de jeugdhulp te versnellen. Kamers met Aandacht is een aanvulling op het bestaande beleid. Het maakt onderdeel uit van een breed scala aan interventies die bijdragen aan een toekomstbestendige, duurzame jeugdhulp in onze stad. In het Deltaplan Jeugd werken we samen met ouders, jeugdigen, zorgprofessionals en preventieve partners aan verbetering van de zorg. We pakken wachtlijsten aan, versterken de toegang, zetten in op preventie en sturen op vernieuwing en innovatie.

Om verwarring te voorkomen

Naast Kamers met Aandacht werkt de gemeente ook samen met Onder de Pannen en Hospi Housing. Die partijen richten zich op een andere doelgroep. Onder de Pannen is gericht op langdurig daklozen zonder hulpvraag en Hospi Housing is er voor studenten.

Nieuwsgierig geworden?

Mensen die een kamer vrij hebben, en andere geïnteresseerden, kunnen voor meer informatie kijken op kamersmetaandacht.nl of contact opnemen via info@kamersmetaandacht.nl of tel. 06-11134685.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio