13.8 C
De Bilt

Eindhoven start preventieve bestrijding processierups

Eindhoven – Iedere zomer veroorzaakt de eikenprocessierups overlast bij mensen en dieren zoals jeuk, huiduitslag en irritatie van ogen en/of luchtwegen. Om dit zoveel mogelijk vóór te zijn, gaat de gemeente Eindhoven de processierups dit jaar preventief bestrijden. Op basis van richtlijnen van het ministerie en in samenwerking met de omringende gemeenten en de GGD is de aanpak opgesteld. Preventief bestrijden levert daarnaast een flinke besparing op.

Biologisch bestrijdingsmiddel
Voor de bestrijding wordt een biologisch bestrijdingsmiddel gebruikt. Het middel werkt alleen tegen bladetende rupsen en heeft geen nadelige gevolgen voor andere insecten en dieren die de rupsen eten. Ook is het niet schadelijk voor mens en milieu.

1 keer spuiten
In de periode begin mei tot en met begin juni worden de eikenbomen, van waaruit overlast verwacht wordt, 1 à 2 keer behandeld. Welke bomen wèl en welke niet, is besproken met Trefpunt Groen en de Vlinderstichting.

De voertuigen benevelen de bomen van onderuit, zowel overdag als  ‘s nachts. Hoofdwegen worden ’s nachts gedaan. Zo kan de aannemer in een korte periode de bomen behandelen. Dit kan geluidsoverlast veroorzaken. Woonstraten worden voornamelijk overdag gedaan om geluidsoverlast te voorkomen. Het bestrijdingsmiddel hecht zich aan de bladeren en wordt zo opgenomen door de rupsen. De gemeente behandelt eikenbomen in de openbare ruimte. Particuliere eikenbomen worden niet behandeld.

Meer informatie en meldingen
Op www.eindhoven.nl. Nesten van de eikenprocessierupssen kunnen 24 uur per dag gemeld worden via het digitaal loket van de gemeente op www.eindhoven.nl (www.eindhoven.nl/producten/Melding-klacht-onderhoud-openbare-ruimte.htm) en via de smartphone-app BuitenBeter (gratis te downloaden op www.buitenbeter.nl). Tijdens kantooruren is het KlantenContactCentrum van de gemeente bereikbaar via telefoonnummer 14040.

Bron: gemeente Eindhoven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio