6.5 C
De Bilt

Eindhoven lanceert Stop intimidatie app en staat stil bij geweld tegen vrouwen

Iedereen moet in onze stad veilig en onbezorgd over straat kunnen lopen. Eindhoven wil daarom straatintimidatie tegengaan en lanceert de Stop intimidatie app. Voornamelijk vrouwen, meisjes en ook de LHBTIQA+ gemeenschap worden regelmatig geïntimideerd op straat. Straatintimidatie beperkt zich niet alleen tot de straten en het uitgaansleven.

Ook in winkelcentra, supermarkten en andere openbare plekken komt straatintimidatie voor. Denk aan fluiten, sissen, roepen, achtervolgen, seksuele gebaren maken, om seks vragen, hinderlijk volgen, aanraken of in het nauw brengen. Dat kan behoorlijk bedreigend of kwetsend zijn. Met de app kunnen slacht offers en omstanders makkelijker melding maken van het incident.

Eindhoven lanceert app

De app is gratis te downloaden in de Play Store of App Store. Melden via deze app kan anoniem. Melden bij de gemeente is geen aangifte. Als een slachtoffer of omstander aangifte wil doen, kan dat bij de politie. De meldingen in de app helpen de gemeente Eindhoven om in beeld te brengen hoe vaak straatintimidatie voorkomt, op welke locaties en in welke vorm. Zo kunnen er in de toekomst ook beter maatregelen worden genomen tegen straatintimidatie.

Meer informatie over de app staat op www.eindhoven.nl/straatintimidatie. Slachtoffers van straatintimidatie kunnen voor emotionele hulp en begeleiding terecht bij Slachtofferhulp Nederland via www.slachtofferhulp.nl.

Persoonlijke verhalen

Vanaf 27 november wordt er op schermen door de stad, buurthuizen, toiletten van horecagelegenheden en via social media aandacht gegeven aan de Stop intimidatie app. Daarnaast gaat 30 november een ‘Stop straatintimidatie-team’ op pad met een audiokar waarbij inwoners kunnen luisteren naar persoonlijke verhalen van slachtoffers van straatintimidatie op verschillende plekken in Eindhoven. Het team gaat vervolgens in gesprek met inwoners.

Orange the world
Naast straatintimidatie staat gemeente Eindhoven ook stil bij andere vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes. Eindhoven doet ook dit jaar weer mee met de wereldwijde campagne voor het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes. In het kader van “Orange the World” kleurt het op een aantal Eindhovense plekken oranje. Dit gebeurt van 25 november (Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot en met 10 december (Internationale Mensenrechtendag). Ook wappert de “Orange the World” vlag gedurende deze periode voor het stadhuis.

Het gaat om:

De Zwerm (Pastoriestraat/Montgomerylaan)
De Witte Dame
De Dommelbrug tussen Stadhuis en Van Abbemuseum
De Lichtnaald (Beukenlaan/Cederlaan/Noord-Brabantlaan)
De pyloon op de Hovenring
De Tegenboschbrug (fietsbrug over de A2)

Tijdens de raadsvergadering op 28 november zal burgemeester Jeroen Dijsselbloem ook aandacht vragen voor “Orange the world” en de Stop straatintimidatie app.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio