19.1 C
De Bilt

Elke fietser telt! Nieuwe fietstellers in Eindhoven in gebruik genomen

Eindhoven Op vrijdag 11 januari heeft wethouder Monique List (Mobiliteit) een nieuwe fietsteller bij de Kruisstraattunnel in Eindhoven in gebruik genomen. In totaal zijn er zes nieuwe fietstellers op verschillende locaties geplaatst. Deze nieuwe tellers geven dankzij glasvezeltechniek een heel betrouwbaar en nauwkeurig inzicht in fietsstromen in onze stad. Ze geven op specifieke locaties aan hoeveel fietsers er op verschillende tijdstippen passeren. In combinatie met andere data via apps op telefoons, zoals Mijn 040routes, is er ook inzicht in routes die fietsers rijden.

Wethouder Monique List: “Al deze informatie wordt gebruikt om fietsroutes te optimaliseren en bijvoorbeeld verkeerslichten verkeersvriendelijker af te stellen. Omdat de stad de komende jaren steeds meer inwoners en bezoekers krijgt, is het belangrijk om duurzame mobiliteit te stimuleren. We gaan voor een gezonde en leefbare stad, die wel bereikbaar blijft. Met verschillende maatregelen stimuleren we het gebruik van openbaar vervoer en de fiets. Daarnaast is fietsen ook nog eens goed voor je conditie!”

De nieuwe fietstellers meten ook snelheden en maken onderscheid tussen verschillende soorten fietsen (normale fietsen, kinderfietsen, bakfietsen, elektrische fietsen, brom/snorfietsen). Bovendien worden de data gekoppeld aan gegevens van het weerstation van Eindhoven Airport. Zo kunnen analyses worden gemaakt van de invloed van het weer op het fietsgebruik. De data van de tellers zijn volledig anoniem. Ze worden als open data gratis beschikbaar gesteld op het platform data.eindhoven.nl.

Extra informatie voor fietsers


De tellers zijn voorzien van extra displays waarop boodschappen – in verschillende talen – getoond kunnen worden. Bijvoorbeeld over evenementen of wegwerkzaamheden. Ook kan er aandacht gegeven worden aan fietsverlichtingsacties of andere verkeersveiligheidscampagnes. De informatie kan op afstand, nagenoeg realtime, worden ingevoerd.

Meerdere locaties


De vijf andere nieuwe fietstellers staan op de Slowlane langs het Beatrixkanaal, de Oirschotsedijk bij de Internationale School, de Wolvendijk, de Bayeuxlaan en de Noord-Brabantlaan bij de Hovenring. Ook komt er binnenkort een teller op het terrein van de TU Eindhoven. De oude teller op de Nachtegaallaan wordt omgebouwd naar het nieuwe model. Op termijn wordt het aantal uitgebreid naar twaalf tot veertien tellers. De realisatie van de fietstellers wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Noord-Brabant.

Inzicht in routes


De fietstellers geven voor specifieke locaties aan hoeveel fietsers er rijden. Het in kaart brengen van de routes die fietsers nemen is ook van belang. Dit gebeurt onder meer met het project Mijn040routes. Ook doet Eindhoven mee met de landelijke fietstelweek en provinciale fietsstimuleringsprojecten. Al deze projecten gaan uit van het gebruik van apps op de telefoon, waarmee fietsers gevolgd kunnen worden. De resultaten geven inzicht in gefietste routes en vertragingen onderweg. Ook kan bijvoorbeeld worden gekeken welke routes overdag veel gebruikt worden, maar in het donker juist worden gemeden. De informatie wordt gebruikt om fietsroutes te verbeteren.

Smart Mobility


Van 2 tot en met 6 juni 2019 is Brainport Eindhoven de locatie voor het ITS Europe Congres 2019. Tijdens dit congres komen zo’n 2500 bezoekers kijken naar de nieuwste mogelijkheden op het gebied van Smart Mobility (slimme mobiliteit) in Nederland. De deelnemers aan het congres kunnen ook mee op een fietstocht door de stad waarbij de fietstellers en andere slimme toepassingen aan bod komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio