16.3 C
De Bilt

Forse geluidsreductie Geldropseweg in Helmond bij vervanging van de brug

De Geldropseweg in Helmond is al lange tijd een drukke weg waar bewoners geluidsoverlast ervaren van de hoeveelheid verkeer die langs hun huizen komt. Medio 2024 wordt de brug over de Geldropseweg vervangen. In overleg met bewoners heeft de gemeente onderzoek uitgevoerd naar aanvullende maatregelen die genomen kunnen worden om de leefkwaliteit voor omwonenden te verbeteren. Dat onderzoek laat een positief beeld zien: met de juiste maatregelen kan het verkeersgeluid met ruim 7 decibel worden teruggedrongen.

Gesprekken met bewoners van de Geldropseweg en maatregelen

Om de vervanging van de brug in Helmond zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen van de omwonenden is met hen veel gesproken. Op basis hiervan is gezamenlijk tot een nadere invulling van het ontwerp van de brug gekomen met als uitgangspunt dat de nieuwe brug niet gaat leiden tot extra geluidsoverlast en aantasting van de luchtkwaliteit en het omliggende groen. 

Oplossingen voor de Geldropseweg die zijn bedacht zijn onder andere het verlagen van de maximumsnelheid voor van 80 km/u naar 50 km/u, het aanbrengen van geluidsabsorberende muurtjes, het maken van stille voegovergangen aan de uiteinden van de brug en het aanbrengen van ‘stil’ asfalt. Bij de renovatie wordt het groen langs het talud zoveel mogelijk in stand gehouden. 

Wethouder Arno Bonte is blij dat de maatregelen die zijn bedacht zo’n positief effect blijken te hebben. “Ons uitgangspunt was dat de aanleg van de brug in ieder geval niet tot een toename van geluidsoverlast zou zorgen. Met deze maatregelen zorgen we zelfs voor een forse afname van het verkeersgeluid. Dat is goed nieuws voor de omwonenden. En het is een goed voorbeeld voor hoe we op andere plekken in de gemeente geluidsoverlast aan kunnen pakken.”

Maatregelen leiden tot hoge reductie van de geluidsniveaus

De doorgerekende maatregelen hebben als effect dat de geluidsniveaus op en rond de Geldropsweg met 7,43 dB zal afnemen. Bij deze metingen is rekening gehouden met de effecten van de afsluiting van de Brugstraat in Mierlo en de verwachte toename van de autonome verkeersbewegingen de komende jaren. De maatregelen zouden dus voor een forse verbetering van de leefkwaliteit moeten zorgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio