Gedeeltelijke lockdown tijdelijke verzwaring van 2 weken

Bladel – Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen. Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen.

Gedeeltelijke lockdown en volhouden

Het risico om besmet te raken blijft hoog: op dit moment testen in Nederland 1 op de 6 mensen positief. Dus het volhouden van de maatregelen is cruciaal. Thuisblijven en testen bij klachten. Drukte vermijden en afstand houden. Dit doet u voor uzelf en voor uw naasten. Voor de winkeliers die open willen blijven en voor de horeca die weer open wil.

lockdown

Gedeeltelijke lockdown

Vanaf 19 november gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Medio december beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg, voor de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Blijf zoveel mogelijk thuis

Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen verder te beperken, wordt er ingegrepen op die plaatsen waar risico op overdracht van het virus het grootst is. Het motto voor de komende 2 weken is: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Reizen en het boeken van reizen naar het buitenland wordt tot half januari afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk.

De verscherping van de maatregelen tijdens de lockdown heeft helaas ook impact op ons welzijn en de economie. Maar deze stap is nu nodig zodat zich ook weer sneller een nieuw perspectief aandient: een samenleving waarin we zo goed mogelijk omgaan met het virus. In de zorg en in ons dagelijks leven. Waar we samen kunnen zijn. Met familie en vrienden, tijdens blije en verdrietige momenten. Tijdens het sporten of in een restaurant.

Vanaf woensdag 4 november 22.00 uur tot en met woensdag 18 november gelden de volgende maatregelen.

Groepen:

 • Thuis ontvangt u maximaal 2 personen per dag.
 • Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens.
 • Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.
 • Bij uitvaarten geldt vanaf 9 november een maximum van 30 personen.
 • Bij huwelijksvoltrekkingen geldt een maximum van 20 personen.

Het dagelijks leven:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens feestdagen.
 • Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
 • In het voortgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
 • Alle publiek toegankelijke locaties, zoals musea, theaters, sexclubs, casino’s, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken, zijn gesloten.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn:
  • Hotels voor hotelgasten;
  • Uitvaartcentra;
  • Luchthavens voorbij de security check;
  • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.
 • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
  • Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
  • Warenmarkten blijven open.
 • Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
 • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
 • Evenementen (binnen en buiten) zijn verboden, met uitzondering van:
 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.
 • In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:

 • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 2 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn:
  • Topsporters met status in aangewezen locaties;
  • Voetballers (inclusief overig personeel in ‘bubbel’) van de Eredivisie en Eerste divisie.
 • Voor kinderen tot 18 jaar is sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan.
 • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
 • Groepslessen zijn verboden.
 • Geen publiek bij sport.

Voor reizen in Nederland geldt:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
 • Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op uw vakantieadres.
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

Voor reizen naar het buitenland geldt:

 • Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot medio januari, tenzij strikt noodzakelijk.
 • Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen.
 • Controleer voor uw reis altijd het actuele reisadvies per land op www.nederlandwereldwijd.nl.
 • Komt u terug uit een gebied met oranje reisadvies? Ga 10 dagen in thuisquarantaine.
 • Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Check hiervoor het actuele reisadvies

De Burgermeester van Bladel

We zitten in een gedeeltelijke lockdown en weten nog niet wat het effect is van de huidige coronamaatregelen. Het is een zware tijd. En ook al zijn we het soms zat, we moeten het samen volhouden om nog zwaardere maatregelen te voorkomen. Voor jezelf en voor elkaar. Ik weet dat velen verlangen naar het laten vieren van de teugels. Ook ik zou dat soms wel prettig vinden. Maar ik realiseer me dat het daarvoor nog te vroeg is. De recente stijging van het aantal besmettingen, ook in de Kempenregio, is daar het bewijs voor.

Wat doen we al?

De horeca is momenteel dicht, veel ondernemers moeten zich aanpassen. Gelukkig is er naast de landelijke steun ook een regionaal herstelaanpak waarvoor 2 miljoen euro beschikbaar is gesteld. Hiermee leveren we een bijdrage aan projecten die gericht zijn op digitalisering van MKB en onderwijs, omscholen en opleiden van werknemers en het delen van kennis en samenwerking voor centrumgebieden. Verder proberen we u via onze website en social media kanalen te voorzien van tips en u bedacht te houden op het feit dat het coronavirus nog steeds onder ons is.

Nieuw: onafhankelijke ouderenconsulent

We merken dat de oudere inwoners onder ons vaak niet weten bij welk loket ze moeten zijn. Sinds kort is er een onafhankelijke ouderenconsulent (Loes) aan het werk. Zij kan hulp bieden en is het aanspreekpunt voor ouderen. Zij weet welke problemen er spelen doordat ze veel buiten is en veel ouderen spreekt. Loes heeft een frisse blik en begeleidt u persoonlijk, makkelijker en sneller naar een passende oplossing door partijen samen te brengen en structuur aan te brengen in de hulpverlening. Meer informatie vindt u op www.bladel.nl.

Wat kunt u doen tijdens de lockdown ?

We hopen dat de horeca snel weer open gaat en dat we weer meer vrijheid krijgen. Ik vraag u daarom in ons alle belang vol te houden en de landelijk gestelde maatregelen te (blijven) volgen; blijf anderhalve meter afstand houden en durf elkaar er ook op aan te spreken als u ziet dat het eens mis gaat. Zoek de drukte niet op, was vaak uw handen en hoest en nies in uw ellenboog. Werk thuis, tenzij het niet anders kan en draag een mondkapje in publieke binnenruimtes. Blijf bij klachten thuis en laat u testen.

Wat kan wél tijdens de lockdown?

U zult denken dat er niet veel mogelijk is. Maar wat is er dan wel mogelijk? Genoeg! Zo kunt u elkaar buiten zeker ontmoeten op 1,5 meter afstand. U kunt vrienden en familie bellen of een kaartje sturen om te laten weten dat u kunt helpen en aan ze denkt en ga zo nog maar even door…

Waar staan we voor?

Bekend is dat besmettingen veelal in een thuissituatie worden opgelopen, vaak in een moment van onachtzaamheid. Onze handhavers worden, net als politieagenten, vaak aangesproken op het feit dat er te weinig handhaving is en strenger optreden gewenst is. We hebben echter simpelweg geen invloed op wat er achter de deuren van huizen gebeurt. We zijn geen politiestaat, laten we dat alsjeblieft ook niet worden. Ik vertrouw erop dat we met z’n allen het tij kunnen keren. We kunnen dit samen. En alleen samen krijgen we corona onder controle!

Vragen over het coronavirus en de lockdown?

Kijk op www.rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351. Ik roep iedereen tot slot nogmaals op om de maatregelen in acht te nemen, er voor elkaar te zijn en aandacht voor elkaar te hebben.

Nieuws uit deze regio

Uniek Sporten de Peel en Jibb+ laten sportdromen uitkomen

Helmond - Mensen met een beperking verdienen net als ieder ander de kans om te sporten en bewegen! Helaas is dat niet altijd zo...

Gratis webinar over een gezond en comfortabel huis

Cranendonck - De Coöperatie Cranendonck organiseert op 16 maart van 20.00 tot 21.30 uur een gratis webinar, waarin duidelijk wordt dat wat duurzaamheid, onderhoud...

Diverse overtredingen geconstateerd en beslag gelegd op 17 voertuigen bij controle in Helmond

Helmond - Bij een integrale controle gisteren in Helmond, werden in drie supermarkten en in drie woningen diverse overtredingen geconstateerd. De supermarkten voldeden niet...

Winnaars ideeënwedstrijd toegankelijkheid

Sint Anthonis - De gemeente Sint Anthonis wil graag een toegankelijke gemeente zijn, waar inwoners met en zonder een beperking mee kunnen doen, zover...

NOVI-gebied De Peel krijgt definitieve status van het Rijk

Nederweert - De minister van Binnenlandse Zaken heeft NOVI-gebied De Peel de definitieve status toegekend. Dat staat in een brief aan de Tweede...

Ken jij de jongerenwerkers van Gemert-Bakel?

Gemert-Bakel - Jonathan van Hout (r) vast wel, hij loopt hier al een jaar of zes rond. Nieuw als jongerenwerker is Jairich Hooi en...

Vrijwilligersondersteuner Marjo Leijten met pensioen – Yvette Prummel neemt het over

Bladel - Na tien jaar in de functie van vrijwilligersondersteuner/stagemakelaar in de gemeente Bladel te hebben gewerkt, geeft Marjo Leijten het stokje door aan...

Herinrichting Stratumseind in september van start

Eindhoven - De herinrichting van de binnenstad gaat in september van start. Alle straten met de bekende rode steentjes krijgen de komende jaren een...