18.5 C
De Bilt

Gemeente kiest ‘De Schulp’ voor tijdelijke opvang van Oekraïners

De 75 extra benodigde opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen gaan in de gemeente Cranendonck gerealiseerd worden op het terrein van de voormalige sporthal De Schulp bij de Zuiderpoort in Budel en bij De Baronie in Soerendonk, in de gebouwen Cranendonck 3 en 4. Daarnaast wordt op deze locaties ook tijdelijke woonruimte geboden aan woningzoekenden uit Cranendonck die met spoed woonruimte nodig hebben. Dit heeft het college van B&W op 19 mei 2023 besloten na heroverweging van de oude tennisbanen bij de Zuiderpoort als één van de beoogde opvanglocaties. In de raadscommissievergadering en door de Budelse Tennisvereniging was om deze heroverweging gevraagd.

Na het eerdere besluit van het college heeft de gemeente informatieavonden georganiseerd en diverse gesprekken gevoerd met belanghebbende bewoners en organisaties. Tegelijkertijd heeft de gemeente een nadere uitwerking en analyse gemaakt van de mogelijke locaties bij de Zuiderpoort. Alles overwegende is het college tot het besluit gekomen om in plaats van op de oude tennisbanen, een opvanglocatie op ‘De Schulp’ te realiseren.

Ook tijdelijke woonruimte voor inwoners Cranendonck

In Cranendonck 3 en 4 (oude gemeentehuis) komt voor ongeveer 50 personen tijdelijke woonruimte. Wethouder Lemmen: “We hebben de intentie om in Cranendonck 3 de tijdelijke opvang van Oekraïners te realiseren in samenspraak met de ondernemer die hier een hotel wil realiseren, nadat de herziening van het bestemmingsplan is afgerond.” In Cranendonck 4 gaat de gemeente in eigen beheer tijdelijke woonruimte voor andere woningzoekenden realiseren. Wethouder Lemmen: “Parallel hieraan zijn we van plan om geïnteresseerde partijen uit te nodigen om plannen in te dienen voor een toekomstige bestemming van Cranendonck 4. Hoe deze procedure eruit gaat zien en aan welke voorwaarden deze plannen moeten voldoen, zullen we op een later moment bepalen.”

Prettige leefomgeving staat voorop

De komende tijd werkt de gemeente de verdere inrichting van de terreinen en gebouwen nader uit. Daarbij staat een prettige leefomgeving voor zowel de nieuwe bewoners, omwonenden, als bezoekers van de gebieden voorop. Daarnaast zal de gemeente op korte termijn de noodzakelijke omgevingsvergunningen aanvragen.

Tijdelijke opvang en woonruimte voor maximaal 3 jaar

Zowel op ‘De Schulp’ als in Cranendonck 3 en 4 van De Baronie wordt tijdelijke woonruimte gecreëerd voor de duur van maximaal 2 jaar, met de optie tot 1 jaar verlenging. Burgemeester Van Kessel: “Vanuit het Rijk hebben we de opdracht gekregen om voor maximaal 2 jaar opvang te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Voor de zekerheid hebben we een optie op verlenging met 1 jaar ingebouwd.” Hiermee wordt gezorgd dat over maximaal 3 jaar Cranendonck 3 en 4 de gewenste bestemming kunnen krijgen vanuit de gebiedsontwikkeling van De Baronie. En dat het terrein van ‘De Schulp’ tegen die tijd weer teruggebracht wordt in de oorspronkelijke staat. Deze maximale termijn wordt geborgd in de omgevingsvergunning.

Extra opvangplekken door aanhoudende oorlog

Doordat de oorlog in Oekraïne langer aanhoudt, zijn meer opvangplekken nodig voor Oekraïense vluchtelingen. Alle gemeenten in Nederland hebben de opdracht van het Rijk gekregen om meer vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Voor de gemeente Cranendonck gaat het om 75 extra opvangplekken. Aan de hand van een verdeelsleutel is binnen de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost dit aantal vastgesteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio