Helmond – Gemeente Helmond zorgt van 2019 tot en met 2021 voor een glasvezelnetwerk in Helmond. Dit doet de gemeente in samenwerking met de lokale glasvezelspecialist e-Quest via een nieuwe organisatie: Glasvezel Helmond B.V. Glasvezel is de modernste, snelste en meest energiezuinige verbinding voor internet, televisie, telefonie en overige digitale diensten. Gemeente Helmond ziet glasvezel als een nutsvoorziening zoals bijvoorbeeld riolering. Iedereen moet gebruik kunnen maken van snel internet en tegen betaalbare prijzen. Begin oktober wordt bekend gemaakt in welke wijken begin 2019 wordt gestart met de aanleg van glasvezel.
Werkwijze
Glasvezel Helmond B.V. legt van 2019 tot en met 2021 een open glasvezelnetwerk aan in de straten in Helmond waar nog geen glasvezel ligt. Dat is in de binnenstad, Dierdonk, Helmond-Noord, Helmond-Oost, Helmond-West, ’t Hout en Warande, buitengebied en particulieren in de industriegebieden. De glasvezelnetwerken in Rijpelberg, Brouwhuis en Stiphout worden automatisch onderdeel van het open netwerk. Een open glasvezelnetwerk betekent dat alle providers via het netwerk hun diensten mogen aanbieden. Dat zijn voorlopig de volgende aanbieders van internet-, televisie- en telefoniediensten: Trined, Plinq, Teleplaza en Breedband Helmond.
Planning
De aanleg van het glasvezelnetwerk gebeurt per wijk, inclusief het buitengebied. De planning wordt een aantal maanden voorafgaand aan de start van de uitvoering bekend gemaakt. Bewoners worden uitgebreid geïnformeerd als het zover is, onder andere via de media, een huis-aan-huis nieuwsbrief en informatiebijeenkomst. Begin oktober wordt de eerste wijk bekend gemaakt, waarna de werkzaamheden starten in 2019. Ook is dan de website van Glasvezel Helmond live met uitgebreide informatie.
Klaar voor de toekomst
Het is bijzonder dat een gemeente een B.V. opricht in samenwerking met een commerciële organisatie voor het realiseren van een glasvezelnetwerk. “Op de eerste plaats doen we dit voor de Helmonders”, licht wethouder Van Bree toe. “Iedereen heeft glasvezel nodig om klaar te zijn voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan zorg en onderwijs op afstand of het toenemende aantal slimme apparaten in eigen huis. Daarvoor is een snelle internetverbinding nodig. Op de tweede plaats is glasvezel noodzaak voor ontwikkelingen in de openbare ruimte, zoals slimme lantaarnpalen en verkeerslichten. De ontwikkelingen zijn er, de digitale infrastructuur nog niet. Het is in alle opzichten een kans die we als gemeente vol overtuiging aangrijpen.”
Meer weten? Kijk dan op www.helmond.nl/glasvezel