12.3 C
De Bilt

Gemeente Gemert-Bakel officieel erkend als bijvriendelijke gemeente!

Gemert-Bakel – Waarschijnlijk heb je ze op straat, tuinen of in de plantsoenen al voorbij zien vliegen, onze zoemende inwoners. Wij zijn heel blij met aanwezigheid van de wilde bijen in onze gemeente, want ze doen belangrijk werk. Als gemeente doen we er al veel aan om deze nuttige dieren zich thuis te laten voelen. Zo beheren we onze sloten en wegbermen al vele jaren op natuurvriendelijke wijze, worden op steeds meer plaatsen binnen en buiten de kom terreinen ingericht en beheerd als bloemrijk grasland en zorgen we voor variatie in bomen en struiken. Ook zijn er verschillende natuurverenigingen actief aan de slag met bijenprojecten in onze gemeente. We zijn dan ook trots dat we nu officieel zijn erkend als ‘bijvriendelijke gemeente”!

Het gaat niet goed met de wilde bij

Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening.

Gemert-Bakel
Kruidenrijk grasland met bijzondere soorten zoals rietorchis en ratelaar in het openbaar groen (De Stroom Gemert). Een waardevol leefgebied voor wilde bijen en andere insecten.

80% van de voedselgewassen wordt bestoven door insecten als de wilde bij

De appel waar je in bijt, de aardbeien onder je slagroom en de kers op je taart. Ze groeien alleen als de bloemen ervan worden bestoven. Wilde bijen doen dit graag en helemaal gratis! Ze zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.

Maak kennis met je zoemende buren

De honingbij is een bekend gezicht, maar er bestaan ook heel veel soorten wilde bijen. Wist je bijvoorbeeld dat hommels ook wilde bijen zijn? In Nederland leven maar liefst 358 verschillende soorten bijen. In de gemeente Gemert-Bakel zijn daarvan al 77 soorten waargenomen. Maar we hopen dat we dit aantal met nog meer bijvriendelijk groenbeheer kunnen vergroten.

Geef ze een hartelijk welkom

Kom ook in actie om de wilde bij te helpen. Ben je benieuwd wat andere mensen al doen? Of wil je graag meer weten over wat jij kan doen om te helpen? Op www.nederlandzoemt.nl staat alle info.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio