10.2 C
De Bilt

Gemeente Helmond plant nieuw bos aan bij Berkendonk

Helmond – Op een voormalig akkerland bij recreatieplas Berkendonk groeit een nieuw bos. De gemeente Helmond heeft ruim 8.000 nieuwe boompjes laten aanplanten. Het nieuwe stuk bos draagt bij aan de klimaat- en duurzaamheidsambities van de stad. Vandaag, tijdens de Nationale Boomfeestdag, zouden leerlingen van basisschool De Rakt samen met de wethouder de laatste boompjes planten. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is dit feestelijke moment afgelast.  

Wethouder Erik de Vries (stedelijk beheer en natuur): “De Nationale Boomfeestdag is een mooi moment om extra aandacht te besteden aan het belang van bomen. Bomen in de groei nemen CO2 op en vangen ook fijnstof op. Het bos helpt zo bij het klimaatneutraal maken van Helmond in 2035. Meer groen in de stad draagt ook bij aan een klimaatbestendige omgeving. Bomen zorgen voor verkoeling op hete zomerdagen. En die gaan we vanwege de klimaatverandering steeds meer krijgen. Dat we het feestelijke moment met de kinderen moesten afgelasten is natuurlijk heel jammer. Maar desondanks ben ik blij met dit nieuwe bos.”

Berkendonk

Het perceel is gevarieerd aangeplant met zo’n 15 verschillende inheemse boomsoorten zoals o.a. zachte berk, zomereik, boomhazelaar, veldesdoorn en gewone beuk. Er staan bloeiende en vruchtdragende soorten die waardevol zijn voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Het bos draagt daarmee ook bij aan de biodiversiteit.
Langs de Wolfsputterbaan, aan de westzijde van het perceel, wordt een gevarieerde bosrand ontwikkeld. Deze is golvend aangelegd, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling. In deze rand zijn struiken zoals hazelaar, gewone vlier en gelderse roos, geplant. Deze struiken zijn bes- en nectar dragend en bieden daarom voedsel en schuilmogelijkheid aan insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Berkendonk

Een deel van de boompjes is geplant namens medewerkers van gemeente Helmond. In het kerstpakket dat zij afgelopen jaar ontvingen zat een ‘virtueel’ boompje. Medewerkers konden kiezen uit een fruitboompje voor in de eigen tuin of het laten planten van een boompje in het nieuwe bos. Zo’n 750 medewerkers kozen voor dat laatste.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio