4.1 C
De Bilt

GLOW brengt generaties samen door licht

Licht brengt mensen samen. Dat bewijst GLOW 2023 opnieuw. De vaste gezamenlijke route Eindhovense biedt een perfecte balans in verwachting en verbazing. GLOW 2023 neemt bezoekers mee op een reis door Eindhoven, waar menig bezoeker of bewoner de stad in een nieuw licht ziet. Maar GLOW is meer dan een alleen een lichtfestival. Lichtkunst is voor iedereen en zorgt voor verbinding onder de bezoekers. Dat geldt ook voor het project “Ik zie, Ik zie,” van kunstenaar Hugo Vrijdag, waar niet alleen schoolkinderen uit Eindhoven en de omgeving maar ook generaties aan elkaar worden verbonden. 

Een zee van lichtgevende bloemen voor de ouderen van Eindhoven

In het schip van de Paterskerk strekt zich een bloemenzee voor de bezoeker van het evenement uit. Honderden driedimensionale lichtgevende bloemen, gemaakt door kinderen van basisscholen uit Eindhoven en omstreken, verwelkomen de bezoekers. Overal waar je kijkt, word je omringd door vrolijke, levendige kleuren en contouren van warmte. Op de binnenmuren van de kerk verschijnen en verdwijnen ramen die het gebouw lijken open te breken. Het glas-in-lood laat schitterende taferelen en zelfportretten van de kinderen zien, en je kunt bijna voelen hoe de jonge kunstenaars vol verwondering om zich heen kijken, hun ogen knipperend van verrassing. Van binnen én van buiten kijken de kinderen om zich heen om te zien hoe hun bloemen worden aanschouwd.

Het lichtkunstwerk van Hugo Vrijdag is een van de meest in het oog springende projecten van GLOW dit jaar. Maar waar GLOW op zaterdag 18 november stopt, geldt dat niet voor dit lichtkunstwerk. Na afloop van het lichtfestival worden alle bloemen namelijk geschonken aan mensen die de bloemenzee niet konden bezoeken. Ouderen, zoals bijvoorbeeld in Merefelt in Veldhoven, krijgen op deze manier de kans het lichtkunstfestival toch te ervaren en te beleven. Lichtkunst is immers van en voor iedereen!

Kaars van GLOW op zaterdag vanaf 18.30u te zien

Speciaal voor de kinderen heeft GLOW nog een verrassing in petto. Naast het werk van Hugo Vrijdag, is GLOW in de regio en ver daarbuiten vooral opgevallen door ‘De Kaars’; de meest krachtige showlaser ter wereld die beschikbaar is gesteld door het bedrijf TRUMPF. 

De Kaars gaat elke dag (bij goed weer) aan om 22.30u en uit om 23.00u als teken naar de regio dat GLOW afgesloten wordt. Foto’s uit België, Duitsland maar ook Gelderland en Utrecht laten op social media dat De Kaars populair is tot ver buiten de regio.

De organisatie van GLOW en TRUMPF krijgen regelmatig de vraag of de laser niet wat eerder aan zou kunnen gaan, zodat ook kinderen deze kunnen bewonderen. Hoewel ‘De Kaars’ is ingezet om GLOW iedere avond af te sluiten, hebben beide organisaties besloten om komende zaterdag bij uitzondering de laser – bij goed weer – ook tussen 18.30 en 19.00 te laten zien. Speciaal voor de kinderen in de regio en ver daar buiten. 

GLOW wordt mede mogelijk gemaakt door haar partners:
Signify, Gemeente Eindhoven, ASML, BIZ, Brainport Eindhoven, DAF Trucks N.V., DELA, Eindhoven 52, Eindhoven Airport, Heuvel Eindhoven, Pronorm, Pullman en Sahara Benelux.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio