-2.1 C
De Bilt

Gras maaien: soms mag het iets minder voor de bij!

Gemert-Bakel – Vanaf half april (week 16) start de aannemer met het maaien van grasveldjes in het openbaar groen. De meeste grasveldjes worden gemaaid op basis van afspraken over de te behouden beeldkwaliteit. Hierbij wordt in groeizame perioden frequent gemaaid zodat het gras niet langer wordt dan zeven centimeter. In warme, droge perioden groeit het gras minder hard en hoeft er minder vaak gemaaid te worden. Het maaiseizoen loopt door tot en met begin november (week 45).

Kruidenrijk gazon

De gemeente onderhoudt een deel van het openbaar gras als kruidenrijk gazon. Deze grasveldjes worden zes keer per jaar, verdeeld over het groeiseizoen, gemaaid (ongeveer één keer per vier weken). Door iets minder vaak te maaien vormen deze grasveldjes ook een geschikt leefgebied voor wilde bijen, vlinders en andere dieren.

Maaien openbaar groen

Vaak zijn in grasveldjes in het openbaar groen goede bijenplanten zoals paardenbloemen, madeliefjes, klavers, ereprijs, speenkruid en pinksterbloemen aanwezig. Het gras en de kruiden worden daarbij wel wat hoger dan voorheen. Daarom wordt deze beheervorm alleen toegepast op locaties waar dit het gebruik niet hindert, bijvoorbeeld op bermen, grasstroken langs wegen, graspaden en braakliggende percelen.

Meer weten over het maaibeheer van de gemeente? Kijk op www.gemert-bakel.nl (Nieuws).

Wat kan je zelf doen

Heb je een stukje gras in je tuin? Laat dan eens een deel ongemoeid of maai het wat minder vaak. Je zult zien dat het gras op sommige plekken flink lang kan worden. Maar waar je vaak loopt, wordt het helemaal niet zo hoog. Door niet of minder vaak te maaien, krijg je veel meer bloemen in je tuin. Dat gaat niet van de ene dag op de andere, maar na een paar seizoenen zie je je tuin veranderen. Voor meer informatie kun je kijken op: https://www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/partner-action/aan-de-slag-in-eigen-tuin/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio